Σταματούν οι δοκιμές του εμβολίου AstraZeneca – Οξφόρδης

Σταματούν προσωρινά οι δοκιμές του εμβολίου, που αναπτύσσεται από τους AstraZeneca και πανεπιστήμιο Οξφόρδης μετά την εμφάνιση συμβάντος στην υγεία ενός εθελοντή. Διαψεύδονται έτσι όσοι συνωμοσιολογικά πιστεύουν και διαδίδουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 δοκιμάζονται με εκπτώσεις στην ασφάλεια.

Η ανακοίνωση έγινε από εκπρόσωπο της AstraZeneca στο Twitter

Ένα «σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν» αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη στον Βρετανό εθελοντή, αλλά ένα ανεπιθύμητο συμβάν θεωρείται «σοβαρό» εάν απαιτεί νοσηλεία, είναι απειλητικό για τη ζωή ή θανατηφόρο.

Η Stat News ανέφερε ότι το άτομο αναμένεται να αναρρώσει, αλλά λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τη φύση του προβλήματος, που έχει ανακύψει. Ούτε ακόμη γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα σταματήσει η κλινική δοκιμή.

Αναμφίβολα, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα, καθώς με βάση τη συμφωνία ΕΕ και AstraZeneca, στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραδίδονταν οι πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Μετά τις νέες εξελίξεις είναι πιθανό το χρονοδιάγραμμα παράδοσης να πάει πίσω.

Βέβαια, δεν είναι ασύνηθες να διακόπτονται κλινικές δοκιμές ενός πειραματικού φαρμάκου ή εμβολίου. Τι αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός των δοκιμών: να μελετηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του.

Από την άλλη, υπάρχει και η θετική πλευρά: Το γεγονός ότι ανεστάλησαν οι δοκιμές καταδεικνύει ότι ακολουθούνται πλήρως οι κανόνες ασφαλείας και πως δεν γίνονται “εκπτώσεις” με στόχο να προωθηθεί ένα εμβόλιο το ταχύτερο δυνατόν, όπως συνωμοσιολογικά διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε ως εξής την εξέλιξη:

“Σωστή κίνηση. Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες.
Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες”.
πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*