Η αγορά των ομολόγων και οι ασφαλιστικές

Η αξία του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που έχει προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), για την εβδομάδα μέχρι τις 21 Αυγούστου, διαμορφώθηκε στα Ευρώ 2,270 τρισ. Η ΕΚΤ προέβη σε αγορές καλυμμένων ομολόγων, αξίας Ευρώ 523 εκατ., σε πωλήσεις Asset-Βacked Securities, αξίας Ευρώ 394 εκατ. και σε αγορές εταιρικών και ασφαλιστικών ομολογιακών τίτλων, αξίας Ευρώ 945 εκατ.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Alpha Bank, η ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε καθαρές αγορές, αξίας Ευρώ 15 δισ., στο πλαίσιο του νέου Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού, λόγω της πανδημίας, με τη συνολική αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου να διαμορφώνεται περί τα Ευρώ 484 δισ

Στην ελληνική αγορά ομολόγων, το εύρος της απόδοσης του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, λήξης 18 Ιουνίου 2030, με κουπόνι 1,5%, διαμορφωνόταν, στις 24 Αυγούστου, μεταξύ 1,06% και 1,09%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας και του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας (spread) αυξήθηκε στις 157 μονάδες βάσης. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, ως σημείο αναφοράς του κόστους δανεισμού της Ζώνης του Ευρώ, διαμορφώθηκε στο -0,50%.

Ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στα γερμανικά ομόλογα, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για την εμφάνιση εμβολίου κατά το κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η διάθεση ανάληψης υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στις αγορές επικεντρώνεται στην εβδομαδιαία έκδοση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές ομολόγων στα πλαίσια του νέου Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού, λόγω της πανδημίας.

Το βελγικό Δημόσιο προέβη στις 24 Αυγούστου σε έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου με αρνητική απόδοση -0,229% και συνολικού ποσού Ευρώ 1,5 δισ., με αποτέλεσμα οι συνολικές ομολογιακές εκδόσεις του Βελγίου από την αρχή του έτους να ανέρχονται σε Ευρώ 37,8 δισ., έναντι Ευρώ 46,5 δισ. που είναι ο ετήσιος στόχος.

Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας, στις 24 Αυγούστου, κατέγραφε απόδοση 0,33%, της Ισπανίας 0,31% και της Ιταλίας 0,95%. Η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου σε σχέση με την αντίστοιχη του γερμανικού αυξήθηκε στις 83 μ.β., ενώ του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στις 145 μ.β. Τέλος, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφωνόταν στο 0,64%, στις 24 Αυγούστου.

Ελενα Ερμείδου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*