Η πρόσθεση αποθεματικών έριξε το CR των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Ειπώθηκαν πολλά για το ύψος των απωλειών που θα γράψουν στα βιβλία τους οι αντασφαλιστές από την πανδημία, τα ανατρέπει η Fitch που έρχεται να μας πει πως οι αντασφαλιστές είναι έτοιμοι να απορροφήσουν ένα μεγάλο μερίδιο των ζημιών που προκύπτουν από τον Covid-19.

10,4 ποσοστιαίες ανέβηκε ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα (combined ratio) το πρώτο εξάμηνο του 2020, οδηγώντας στο 101,8% τις ζημιές στο underwriting από 91,4% το περασμένο έτος.

Οι 9,7% ποσοστιαίες μονάδες στην αναλογία αφορούν ζημιές από τον κορωνοϊό και υπόλοιπο ποσοστό ζημιές από καταστροφές.

Τρεις από τις τέσσερις εταιρείες των οποίων οι ζημιές ξεπερνούν το 10% των εσόδων από τα ασφάλιστρα το πρώτο εξάμηνο είναι αντασφαλιστικές.

Σύμφωνα με την Fitch αβέβαιες παραμένουν οι επιδόσεις του κλάδου το δεύτερο εξάμηνο λόγω των φυσικών καταστροφών και πιθανώς άλλων ζημιών που μπορεί να προκύψουν από την πανδημία.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι τα θεμελιώδη των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά με τις αναθεωρήσεις στα αντασφαλιστικά τιμολόγια και την στροφή που έγινε σε πιο συντηρητικό underwriting, στους όρους και τις συνθήκες.

Η PartnerRe και η AXIS ήταν οι μόνες εταιρείες που έγραψαν πτώση στα καθαρά ασφάλιστρα το πρώτο εξάμηνο του 2020, 14% και 4%, αντίστοιχα. Οι εταιρείες αυτές, ωστόσο μερίμνησαν για την βελτίωση των χαρτοφυλακίων τους με το να μην κάνουν ανανεώσεις, αλλά και μειώνοντας το ύψος των γραμμών τους, με στόχο να περιορίσουν την μεταβλητότητα και να βελτιώσουν την κερδοφορία.

Ο αντασφαλιστικός κλάδος ήταν ο μόνος κλάδος του οποίου ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά αντασφάλιστρα αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο εξάμηνο λόγω αποθεματικών, από 0,2% το περασμένο έτος.

Η Partner Re αύξησε τα αποθεματικά της, τόσο όσο να ανέβει ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα κατά΄4,9% κυρίως λόγω της αύξησης των αξιώσεων στον κλάδο ατυχημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*