Ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές των αντασφαλίστρων

της Ελενας Ερμείδου

Οσο αυξάνονται οι ζημιές, θα αυξάνονται και οι τιμές στα αντασφάλιστρα. Μπορούμε να πούμε ότι οι αντασφαλιστές διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία των τελευταίων ετών.

Αναλυτές από την KBW προειδοποιούν πως η αύξηση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές και τον κορωνοϊό οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις στα αντασφάλιστρα υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις αυτές θα φανούν κατά τις ανανεώσεις το 2021.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο, τρία χρόνια πριν, βλέπουμε ότι είχαν υπάρξει ζημιές από φυσικές καταστροφές για τρία συνεχή χρόνια. Οι ζημιές αυτές μπορεί και να λειτουργήσουν ως καταλύτης στις τιμές των αντασφαλίστρων το 2021.

Επίσης οι συνολικές ζημιές που καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο του 2020 φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο, αξία που ξεπερνά τα τον ιστορικό μέσο όρο για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

25 δισεκατομμύρια δολάρια επίσης έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο των συνολικών ζημιών τα οποία προέρχονται από τις απαιτήσεις για τον κορωνοίο. Είναι χαμηλότερες των προβλέψεων που έγιναν αρχικά ωστόσο χτυπούν τα κέρδη και τα (αντ)ασφαλιστικά κεφάλαια. Τα ποσά αυτά μέσα στο έτος θα αυξάνονται.

Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές και από τον κορωνοϊό διαμορφώθηκαν στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με αυτά τα δεδομένα πολλές είναι οι ασφαλιστικές που αυξάνουν τις αντασφαλιστικές τους καλύψεις. Από την πλευρά ωστόσο των αντασφαλιστών ένας είναι ο παράγοντας ο οποίος δεν μπορεί να προβλεφθεί, η διαθεσιμότητα των αντασφαλιστικών κεφαλαίων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ο παράγοντας αυτός είναι ένας ανάμεσα σε άλλους που θα επιδράσει στον καθορισμό των αντασφαλιστικών συμβάσεων το 2021.

16 δισεκατομμύρια δολάρια μπήκαν στην αγορά των παραδοσιακών (αντ)ασφαλιστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, και ενδεχομένως να τα κεφάλαια αυτά να αυξηθούν τον Ιανουάριο του 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*