Θύμα cyber επίθεσης έπεσε η Mapfre

Tύπου ransomware το συμβάν- Δεν επηρέασε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πελατών του ισπανικού ομίλου

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Θύμα cyber επίθεσης έπεσε πριν λίγες ημέρες ο ισπανικός ασφαλιστικός όμιλος Mapfre, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συμβάν ήταν τύπου «ransomware”, με τον ιό να εισέρχεται στα συστήματα της εταιρείας μέσω spam, εμποδίζοντας τους χρήστες των «μολυσμένων» υπολογιστών να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους.

Στην περίπτωση της  Mapfre, o ιός προκάλεσε καθυστερήσεις στα συστήματα της εταιρείας. Εσωτερικές πηγές, όμως, διαβεβαιώνουν ότι από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληροφοριών της εταρείας ή των προσωπικών δεδομένων των πελατών της.

Οι τεχνικοί της Μapfre «απομόνωσαν» το μολυσμένο λογισμικό (malware) με στόχο να αποτρέψουν τον κίνδυνο «διαρροής» πληροφοριών. Η ισπανική εταιρεία, μάλιστα, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους πελάτες της «επειδή δεν μπορέσαμε να σας εξυπηρετήσουμε για λίγες μέρες με τη συνηθισμένη ποιότητα της Mapfre”. Με τον τρόπο αυτό, η Mapfre έδωσε ένα καλό παράδειγμα διαφάνειας κατά τον χειρισμό μιας κρίσης cyber-ασφάλειας, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες στο παρελθόν που επέλεξαν το δρόμο της απόκρυψης του προβλήματος από τους πελάτες τους και την κοινή γνώμη.

Η ισπανική ασφαλιστική έχει επιστρέψει εν πολλοίς στην κανονικότητα όσον αφορά στην παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς χρησιμοποιούνται εναλλακτικές διαδικασίες για την διεκπεραίωση των συναλλαγών, σύμφωνα με το Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας που έχει καταρτίσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*