Φήμες για πώληση της ελληνικής μονάδας της ΑΧΑ στη Generali

Σε διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές- Στα 150 εκατ. ευρώ το πιθανολογούμενο τίμημα, σύμφωνα με το Bloomberg

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την αυγουστιάτικη ραστώνη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τάραξε το δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική ΑΧΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική Generali, με αντικείμενο την πώληση σε αυτήν της ελληνικής θυγατρικής της, ΑΧΑ Ασφαλιστική.

Εκπρόσωποι των ΑΧΑ και Generali αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι δυο εταιρείες και οι σύμβουλοί τους βρίσκονται σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας, που προσφέρει προϊόντα ζωής και γενικών ασφαλίσεων και θα μπορούσε να αποτιμηθεί γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Σημειώνεται ότι η ΑΧΑ πωλεί ασφαλιστικά προϊόντα στην Ελλάδα μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας διανομής που έχει συνάψει με την Alpha Bank. H AXA Ελλάδος εξυπηρετεί 576.000 πελάτες στη χώρα και η παραγωγή της για τη χρήση του 2019 ήταν 160 εκατ. ευρώ, με αύξηση 3,2%.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, εφόσον προχωρήσει η πώληση της ΑΧΑ Ασφαλιστικής (είτε στην Generali είτε σε άλλον πιθανό ενδιαφερόμενο), εγείρεται το ερώτημα εάν υφίσταται θέμα ενεργοποίησης ρητρών σχετικών με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, στη συμφωνία bancassurance μεταξύ ΑΧΑ και Alpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι η AXA αγόρασε την Alpha Ασφαλιστική, (μετονομάζοντάς την σε AXA Ασφαλιστική)  τον Μάρτιο του 2007, έναντι τιμήματος 255 εκατ. ευρώ. Ένα μικρό μέρος του ποσού αυτού αφορούσε στην αγορά της ασφαλιστικής. Το υπόλοιπο αποτελούσε το upfront fee για την αποκλειστική διάθεση προϊόντων της AXA, μέσω του δικτύου της Alpha Bank, για περίοδο 30 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανολογούμενη πώληση της ΑΧΑ Ασφαλιστικής εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του γαλλικού ομίλου για απαλλαγή από περιφερειακές δραστηριότητες που θεωρεί δευτερευούσης σημασίας και συγκέντρωση κεφαλαίων που θα διοχετεύσει στις ασφαλίσεις περιουσίας-ατυχημάτων, που καταλαμβάνουν πλέον κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της ΑΧΑ μετά την εξαγορά της XL το 2018.  Ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος εξετάζει αυτή την στιγμή και την πώληση της θυγατρικής της στη Σιγκαπούρη, καθώς και την αποεπένδυσή της από κοινοπραξία γενικών ασφαλίσεων που έχει συστήσει στη Μαλαισία.

Την ίδια στιγμή, η ΑΧΑ διερευνά τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης εν μέσω των πιέσεων που ασκεί η πανδημία του κορωνοϊού. Η κερδοφορία του ομίλου υποχώρησε έντονα το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς «έγραψε» δαπάνη ύψους 1,5 δις. ευρώ για αιτήσεις αποζημίωσης συνδεόμενες με τον Covid-19. Προειδοποίησε παράλληλα για περαιτέρω σοκ από την πανδημία, «πήρε πίσω» τους στόχους για την κερδοφορία που είχε θέσει και ακύρωσε την καταβολή μερίσματος στους μετόχους.

Η μετοχή της ΑΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 30% από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται γύρω στα 43 δις. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Generali, Philippe Donnet είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η τρέχουσα κρίση «γεννά» και νέες ευκαιρίες, επισημαίνοντας ότι ο ιταλικός όμιλος έχει βάλει στην άκρη 3 δις. ευρώ για εξαγορές και δεν αποκλείει “deals μεσαίου μεγέθους» στους κλάδους ασφαλίσεων και διαχείρισης ενεργητικού. Την ίδια περίπου περίοδο, η Generali εγκατέλειψε τις διερευνητικές συνομιλίες για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού BrightSphere Investment Group λόγω της διάστασης απόψεων αναφορικά με την αποτίμηση της εταιρείας, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος.

One comment

  1. οπου υπαρχει καπονος υπαρχει(?) και φωτια!…ας δουμε τι θα γινει τελικα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*