Τι κρατά τους ασφαλιστές στην επιφάνεια

Της Ελενας Ερμείδου

Τις Συμπληγάδες περνούν οι ασφαλιστές ωστόσο το Solvency II είναι αυτό που κρατά τους ασφαλιστές γερά στην επιφάνεια.

Αν και το κανονιστικό πλαίσιο βρίσκεται υπό αναθεώρηση και οι νέοι κανονισμοί για τους κινδύνους θα βγουν με το νέο έτος, είναι αυτό που κράτησε τον κλάδο επί Covid-19 σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Οι μαρτυρίες πολλές από το εσωτερικό με πρώτο τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου αλλά και από το διεθνές περιβάλλον με πρώτη την EIOPA

Η EIOPA εν μέσω ενός δευτέρου κύματος  κορωνοϊόύ  που ήταν αναμενόμενο λόγω της επανεκκίνησης όλων των μέσων μεταφορών υποστηρίζει ότι το κανονιστικό πλαίσιο βοήθησε τους ασφαλιστές και αντασφαλιστές να ευθυγραμμίσουν καλύτερα το κεφάλαια με τον κίνδυνο, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και να ενισχύσουν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, ενώ οι προσαρμογές που γίνονται στις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις επέτρεψαν στους ασφαλιστές να μετριάσουν εν μέρει την αστάθεια της αγοράς που προκαλείται από το COVID-19.

Ασφαλιστές και αντασφαλιστές έχουν επαρκή αποθέματα κεφαλαίων από το τέλος του περασμένου έτους τα οποία και τους έχουν βοηθήσει να αντέξουν και να περάσουν το αρχικό σοκ της αγοράς που προκλήθηκε από την επέλαση της πανδημίας.

Ωστόσο τόσο η διεθνή αγορά όσο και η εγχώρια αγορά κρατά στάση αναμονής προειδοποιώντας ότι το μέγεθος της οικονομικής διαταραχής θα αυξήσει τους κινδύνους, επίσης θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες προκλήσεις και τα προβλήματα στο περιβάλλον των αποδόσεων.

Επί πλέον το σοκ αύξησε τον πιστωτικό κίνδυνο, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις των ασφαλιστικών και τα επίπεδα της φερεγγυότητας τους.

Διάχυτη και η ανησυχία σε εγχώρια και διεθνή αγορά για μία επικείμενη ύφεση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου, δεν είναι λίγα τα στελέχη της εσωτερικής αγοράς που περιμένουν ισχυρή κάμψη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση βαθμολογίας και αρνητικές αξιολογήσεις.

Ορατός είναι και ο κίνδυνος για κάποιες ασφαλιστικές να εμπλακούν σε δικαστικές δαπανηρές διαμάχες από αξιώσεις που προέκυψαν από το κλείδωμα της οικνομίας οι οποίες για όσο χρόνο κρατήσουν μεταξύ άλλων θα τους υποχρεώσουν να αυξήσουν τα αποθέματα τους.

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην οικονομία και στις επιχειρήσεις  και δείχνει ότι θα συνεχιστούν αυξάνουν τέλος κατακόρυφα των κίνδυνων των cyber χτυπημάτων.

Στις αντασφάλειες με μία πρώτη ματιά οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιές βρέθηκαν να είναι κάτω του μέσου όρου δεκαετίας ενώ η αποδόσεις επί των επενδύσεων και το αποτέλεσμα στο underwriting  σε γενικές γραμμές παρέμειναν αμετάβλητα.  Ωστόσο, πιέσεις στις αγορές κεφαλαίων  λόγω του Covid-19 θα υπάρξουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*