Χρ. Σταϊκούρας: Τις επόμενες μέρες η διάταξη για την επιστροφή αναδρομικών των κύριων συντάξεων του δημοσίου

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νέα διάταξη στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις και των συνταξιούχων του Δημοσίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συνολικά, η επιστροφή των αναδρομικών αυτών θα αφορά σε περίπου 2,3 εκατ. συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και το κόστος του 1,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει άπαξ τον προϋπολογισμό του 2020.

Μιλώντας στο mononews.gr, ο υπουργός ανέφερε ότι, λόγω αυτού του γεγονότος, αναθεωρείται επί τα χείρω για το τρέχον έτος ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος, σε τουλάχιστον 3,9% του ΑΕΠ. Είπε δε, ότι οι θεσμοί «είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή».

Δήλωσε ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία όπου θα καθορίζεται σε 2,5% το επιτόκιο για την εξόφληση σε 24 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο που σωρεύτηκαν στην πανδημία, ενώ για όσους επιλέξουν τη διευθέτηση των υποχρεώσεων αυτών σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σχετικά με την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι έως τώρα έχουν διατεθεί 1,8 δισ. ευρώ από τα δύο προγράμματα. Χρήση της «επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ» έκαναν 19 χιλιάδες επιχειρήσεις στα νησιά, τα οποία πλήττονται από την κρίση στον τουρισμό λόγω πανδημίας. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ» θα αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και προβλέπεται επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση αναμένει βαθιά ύφεση εφέτος, καθώς και αύξηση της ανεργίας, αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*