Έρχονται οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» μέσω του οποίου θα παρέχονται επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση οικιακών φορτιστών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό (100 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα επιδοτηθεί η αγορά 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα).

Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους ενώ υπενθύμισε πως η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περιλαμβάνει την στήριξη των πράσινων μεταφορών, άρα και της ηλεκτροκίνησης. Συνεπώς θα υπάρξουν επιπλέον κονδύλια και από αυτήν την πηγή. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο νόμος έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς ενόψει της επιδότησης έχει αυξηθεί η ζήτηση για ηλεκτρικά ποδήλατα και ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή τους έχει αυξηθεί στους 4 μήνες. Εκτίμησε εξάλλου ότι ο στόχος που έχει τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα, ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό, θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Αλεξάνδρα Σδούκου, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος (http://kinoumeilektrika.ypen.gr) όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές ανακοινώσεις, η πρόσκληση της δράσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα επιλέξιμα αυτοκίνητα, η διαδικασία υποβολής, το αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων κλπ. Από την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για το πρόγραμμα (2131513640 / 2131513643 ώρες 10.00 – 18.00 και στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr).

Ως την ερχόμενη Παρασκευή 7 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ θα είναι επιλέξιμες για επιδότηση οι δαπάνες για αγορά των οχημάτων.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για εγκατάσταση στη χώρα μας μονάδων παραγωγής εξαρτημάτων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20% με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15% με όριο τα 6.000 ευρώ.

-Για δίκυκλα – τρίκυκλα, ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

-Για ποδήλατα, ποσοστό 40% (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.

-Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακιού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).

-Με απόσυρση παλαιού οχήματος / δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

-Για ταξί η επιδότηση είναι 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15% με όριο τα 5.500 ευρώ. Στην περίπτωση των ταξί είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ. ‘Αρα η επιδότηση για τα ταξί φθάνει πρακτικά στα 10.000 ευρώ για ηλεκτρικό όχημα και 8.000 για υβριδικό.

-Για τις εταιρίες υπάρχει όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά) και το ποσοστό της επιδότησης είναι 15% με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20% επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (1000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο).

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν:

-Δεν επιδοτείται η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων ή από μετατροπή.

-Είναι απαραίτητο να υπάρχει επίσημη προσφορά από τον πωλητή η οποία περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στην πλατφόρμα.

-Δεν επιδοτείται ο ΦΠΑ.

-Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, ο ενδιαφερόμενος θα έχει προθεσμία έξι μηνών να ολοκληρώσει την αγορά. Η επιδότηση θα δίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αγορά του οχήματος.

-Δεν υπάρχουν εισοδηματικές ή άλλες προϋποθέσεις υπαγωγής, ο αιτήσεις θα ικανοποιούνται κατά τη χρονική σειρά υποβολής τους και μέχει την εξάντληση του προϋπολογισμού.

-Ο αγοραστής θα πρέπει να κρατήσει το όχημα στην κατοχή του τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*