Νέο έργο για την ηλεκτροκίνηση συντονίζει το ΕΜΠ

της Έλενας Ερμείδου

Πώς μπορεί να γίνει απλούστερη η διαδικασία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, και μάλιστα πιο εύκολη και πιο άνετη από το να γεμίζεις το ρεζερβουάρ καυσίμου;

Την απάντηση έρχεται να δώσει το νέο ευρωπαϊκό έργο eCharge4Drivers, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα το τετραετές ταξίδι του στην ηλεκτροκίνηση με την πρώτη διαδικτυακή συνάντησή του.

Με στόχο να κάνει καλύτερη και ευκολότερη τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο εντός πόλεων όσο και για μεγάλα ταξίδια, το eCharge4Drivers θα αναπτύξει μια σειρά βιώσιμων λύσεων και καινοτόμων εφαρμογών σε ό,τι αφορά στον ανεφοδιασμό στην ηλεκτροκίνηση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, θα επιδειχθούν νέοι σταθμοί ταχείας φόρτισης για ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα και μοτοσυκλέτες, και φτηνοί σταθμοί χαμηλής τάσης συνεχούς ρεύματος για επιβατικά, μοτοσυκλέτες και ελαφρά δίτροχα, σε 10 συνολικά περιοχές ανά την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Οι σταθμοί σχεδιάζονται με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, απλοποιούν κατά πολύ τις διαδικασίες φόρτισης και παρέχουν έξυπνα, εύκολα και κυρίως διαλειτουργικά συστήματα πληρωμών, ενώ θα δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη φόρτιση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος.

Το έργο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ευρύτερη εφαρμογή κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Ευρώπη, μέσα από την ανάπτυξη λογισμικού σχεδιασμού υποδομής, την πρόταση ενδεδειγμένων επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και οδηγιών εναρμόνισης του ρυθμιστικού πλαισίου, και την επιτυχή ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο ενέργειας.

Στο «τιμόνι» του έργου eCharge4Drivers, για άλλη μία φορά, βρίσκεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα η δραστήρια στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή προτεραιότητα, καθώς και μία από τις βασικότερες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προς την επίτευξη πολλαπλών στόχων, όπως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα στο ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, αλλά και τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης από το πετρέλαιο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*