Θα λάβουν όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι αναδρομικά;

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, κάτι που όπως φαίνεται ίσως έχει θετικές συνέπειες για όλους τους παλαιούς συνταξιούχους.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑΝΕΑ” σύμφωνα με το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται το πως θα μπορέσουν να δοθούν αναδρομικά 3,9 δισ ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους ασχέτως αν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11 μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ.

Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και 7.800 ευρώ.

Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για καταβολή αναδρομικών αλλά σε βάθος 6ετίας, και όλα σχετίζονται με το δημοσιονομικό κόστος, την μείωση εσόδων που δημιούργησε η πανδημία στα ταμεία του ΕΦΚΑ και οι ερχόμενες προκλήσεις στην οικονομίας.

Πως διαμορφώνονται για την ώρα οι κατηγορίες:

Μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργούνται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις αρχικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του Ιουνίου 2015 και την ψήφιση του Ν.4387/2016 τον Μάιο του 2016:

1.Όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούνιο του 2015 , οι οποίοι και δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τη στιγμή που προσέφυγαν έως τον Μάιο του 2016.

2. Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μετά τον Ιούνιο του 2015 (είναι και η τεράστια πλειοψηφία) οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 ( 11μηνο).

3.Όσοι δεν έχουν ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα, οι οποίοι θα περιμένουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης , η οποία σε πρώτη φάση αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδώσει στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο.

Επί της ουσίας οι περισσότεροι συνταξιούχοι μένουν ακάλυπτοι από αυτή τη δικαστική απόφαση, αφού δεν έχει δοθεί πολιτική λύση, θα υπάρξει ένας νέος γολγοθάς δικαστικών προσφυγών , με τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος στα δικηγορικά γραφεία.

Επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τους εν λόγω υπαλλήλους αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για τον σκοπό αυτόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*