Φάρμακο για την COVID -19 από ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου COVID -19 θα αποτελέσει η παραγωγή και η κυκλοφορία σκευάσματος δεξαμεθαζόνης από τη Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO μέσα στους επόμενους μήνες.

Με την εμπειρία παραγωγής της συγκεκριμένης κατηγορίας σκευασμάτων στις 4 μονάδες παραγωγής της στο Κρυονέρι Αττικής, η DEMO σχεδιάζει ένα προϊόν χωρίς συντηρητικά (preservative-free formula), τα οποία υπάρχουν σε άλλα αντίστοιχα ενέσιμα σκευάσματα δεξαμεθαζόνης.

Υπενθυμίζεται ότι δεξαμεθαζόνη είναι ένα συνθετικό κορτικοστεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται στην καθημερινή κλινική πράξη σε πλήθος θεραπευτικών επεμβάσεων λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους και ανοσοκατασταλτικής του δράσης.

Ήδη βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει τη θνητότητα των ασθενών που πάσχουν από βαριάς μορφή Covid-19 και έλαβαν τα εύσημα του ΠΟΥ.

Το εν λόγω σκεύασμα αναμένεται να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα είδος συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης, επιφέροντας βλάβες του πνευμονικού παρεγχύματος και σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα αρκετών μελετών, έδειξαν ότι «η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση των κορτικοστεροιδών φαρμάκων και συγκεκριμένα της δεξαμεθαζόνης, του παλαιού και φθηνού αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναντικατάστατου αυτού φαρμάκου, μπορεί να αποτρέψει ή έστω να μετριάσει τις σοβαρές και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες επιδράσεις του νέου κοροναϊού».

Κατά την μεγάλη πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή κλινική δοκιμή σε νοσηλευόμενους ασθενείς, μελέτη RECOVERY, οι ασθενείς με βαριάς μορφής Covid-19 και ειδικά εκείνοι που απαιτούσαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είχαν μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας κατά 33% συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χαμηλό εμφανίζεται, κατά 20%, το ποσοστό θνησιμότητας και σε μη διασωληνωμένους ασθενείς που λάμβαναν μόνο οξυγόνο.

Κατόπιν αυτών των ευρημάτων , οι διεθνείς οργανισμοί (ΠΟΥ, NHI κ.ά.) ενέκριναν τη χρήση της δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με βαριάς μορφή νόσο Covid-19.

Με την 24ωρη παραγωγή της η DEMO στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και να βρίσκεται στο πλευρό γιατρών και νοσηλευτών που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όπως διαβεβαιώνεται από την DEMO η χώρα μας δεν εξαρτάται από το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς κυκλοφορία, καθώς εδώ παράγονται δικά μας ελληνικά φάρμακα και εξασφαλίζετα η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Άξιο λόγου είναι ότι η DEMO διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης στη παραγωγή ενεσίμων και συμβάλει από το 1965 κατά βάση στη νοσοκομειακή αγορά εγχώρια και διεθνή αφού εξάγει σε 85 χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*