Η Μαργαρίτα Αντωνάκη στο INC20 για την ασφάλιση του lockdown

της Ελενας Ερμείδου

Ο Covid-19 ήρθε ξαφνικά και περιέπλεξε την ζωή μας την ώρα που η ατζέντα ήταν γύρω από τη σωτηρία του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, τόνισε κατά την ομιλία της στο 13th Insurance Conference η Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Αφού ευχαρίστησε την διοργανώτρια EthosEvents και τον CEO, Kωνσταντίνο Ουζούνη, για το συνέδριο-θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης, ανέφερε στην ομιλία της με τίτλο “Ο ευρωπαϊκός διάλογος για την ασφαλιστική προστασία από τις πανδημίες”:

“Εξελίχθηκε με μεγάλη ένταση το δίπολο υγεία και οικονομία. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι που δίνουμε προτεραιότητα, στην υγεία ή την οικονομία; Όσο το πράγμα αυτό κρατά είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε και τα δύο.

Το ερώτημα είναι αν ο κίνδυνος της πανδημίας είναι ασφαλίσιμος. Αυτό το ερώτημα απασχολεί της ΕΕ, όλη την αγορά, ιδιαίτερα αυτό που ενδιαφέρει τους Ευρωπαϊους είναι ο κίνδυνος που σχετίζεται με το lockdown (non damage businesses interruption)  και γενικά στα περισσότερα συμβόλαια αποτελούσε εξαίρεση. Στη Γαλλία ανέτρεπε τα συμβόλαια αποζημιώσεων για αυτό τον κίνδυνο, δεν αρκούσαν αν πληρώνονταν οι απαιτήσεις τα ασφάλιστρα 100 ετών”.

Το θέμα τίθεται ευθέως από την ίδια την ΕΕ και την EIOPA…

Τα συμπεράσματα του διαλόγου μέχρι στιγμής είναι εξής:

  • ο κίνδυνος δεν μπορεί να ασφαλιστεί από τα κλασσικά συμβόλαια για το non damage businesses interruption
  • είναι δυνατόν να υπάρχει ένα pool ασφαλιστών, θα μπορούσε σε άλλο επίπεδο να παρεμβαίνει το κράτος, ακόμα και σε κάποιο άλλο επίπεδο τη ΕΕ μέσω συντονισμού ή κονδυλίων.
  • θα ήταν χρήσιμο τα pool ασφάλισης να είναι αυτόνομα
  • δεν θα μπορούσαν να ασφαλιστούν ευρείες κατηγορίες μαζί όπως οι αεροπορικές
  • τα μέτρα πρόληψης είναι το κλειδί για την ασφαλισιμότητα του κινδύνου

“Πρόκειται για ένα διάλογο που δεν έχει τελειώσει”, τόνισε η κα. Αντωνάκη, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*