Α. Σαρρηγεωργίου στο INC20: Η ασφαλιστική αγορά επέδειξε αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε γρήγορα στην κρίση

Ξεκινώντας την ομιλία του στο 13th Insurance Conference, o κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH Ασφαλιστική συνεχάρη την ethosGroup -που μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε- όπως είπε- συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του κομβικού συνεδρίου για την ασφαλιστική αγορά.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αποτύπωσε το «πού βρισκόμαστε» στην παρούσα φάση, λέγοντας ότι «ως Έλληνες, τα πήγαμε καλά, περισσότερο καλά από ό,τι το περίμεναν μερικοί και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Η ασφαλιστική αγορά έδειξε στην κρίση ότι με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά μέσω και του operating risk κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα».

Όσον αφορά τις αλλαγές που έφερε ο covid-19 στις συνθήκες εργασίας ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι: «Βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι με νέους τρόπους. Η αγορά κατάφερε να είναι εκεί και να εκπληρώνει την αποστολή της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το πρώτο τεστ περάσαμε με άριστα».

Οι προκλήσεις ήταν πολλές αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία: «Ζήσαμε πρωτόγνωρη μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές, αντιμετωπίσαμε φαινόμενα κατάρρευσης των νέων πωλήσεων, το ενδεχόμενο εξαγορών. Mε το ευρωπαϊκό διαβατήριο του Solvency II, με τα αναγκαία κεφαλαιακά αποθέματα, καταφέραμε να αισθανόμαστε ασφάλεια σε επίπεδο ισολογισμών κά.» είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Παρά τις καλές προοπτικές που ανοίχθηκαν από την έναρξη του έτους, και τα καλά αποτελέσματα του περασμένου έτους, η ΕΑΕΕ διαπίστωσε ότι σε επίπεδο νέας παραγωγής μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης.

Όμως η νέα παραγωγή επανήλθε σε σημαντικά επίπεδα. «Αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας είναι όχι μόνο ανασφάλιστος, αλλά νιώθει και την ανάγκη της ασφάλισης σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Ως προς τις επιδόσεις στην παραγωγή την περίοδο της κρίσης, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

-Συνολική παραγωγή: Σημειώθηκε μείωση κατά 5,6%

-Καταγράφηκε μείωση 11% στον κλάδο ζωής

-Στο 0% η αλλαγή στις γενικές ασφάλειες

Καλύψεις εν μέσω πανδημίας

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στις καλύψεις που συνδέονται με την πανδημία. «Νωρίς από το ξέσπασμα της κρίσης, η ΕΑΕΕ δημοσιοποίησε το τι καλύπτεται. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιμέρους εταιρείες ή συμβόλαια. Λέμε ότι ως βασική αρχή για να αποζημιωθείς είναι να έχεις αγοράσει τη σωστή κάλυψη και να έχεις πληρώσει ένα ασφάλιστρο. Η αγορά καλύπτει την πανδημία και πολύ σωστά η πολιτεία ανέλαβε το σύνολο των ζητημάτων που ανέκυψαν από την κρίση. Όμως δευτερογενώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασφαλιστικές καλύπτουν την πανδημία στα νοσοκομειακά και μάλιστα κάποιες εταιρείες που μέχρι πρότινως δεν την κάλυπταν βγήκαν και είπαν ότι θα την καλύψουμε».

«Όσον αφορά τη διακοπή των εργασιών, τις αστικές ευθύνες – εκεί υπήρχαν συμβόλαια που κάλυπταν την πανδημία. Γενικότερα όμως στην Ελλάδα η ανάγκη αυτή προέκυψε κατόπιν εορτής» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Και πρόσθεσε:

«Μια πανδημία από τη φύση της δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από την ιδιωτική αγορά. Παρόλα αυτά συμβόλαια υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εδώ αναδεικνύεται η σημασία του διαμεσολαβούντος που πρέπει να έχει κάνει τη διάρθρωση του ρίσκου και να συμβουλέψει σωστά τον πελάτη».

Κατά τη διάρκεια του firechat με τον Χρήστο Κώνστα έκανε λόγο ότι το μέλλον θα πρέπει να μας βρει με τον.. ψηφιακό πράκτορα

ΕΚΕ

Ως προς τις δράσεις ΕΚΕ που ανέλαβαν οι ασφαλιστές, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές κινήσεις, «κάναμε κινήσεις, βοηθώντας το ΕΣΥ ή άλλα ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία που είχαν ανάγκη και εκεί η αγορά είναι παρούσα».

Δείτε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας, ΤτΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της επόμενης μέρας (video)

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο IΝC20: Η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι επιβεβλημένη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*