Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο IΝC20: Η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι επιβεβλημένη

Με τα πιο θερμά λόγια αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη θεσμική ομιλία του, στο 13ο Insurance Conference μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα LiveOn της EthosEvents.

Δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τόνισε ότι η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της ασφαλιστικής αγοράς και η επίκαιρη θεματολογία του συνεδρίου καθιστούν δεδομένη την επιτυχία του 13ου Insurance Conference.

“Ευχαριστώ για την πρόσκληση και αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία μου, θα παραθέσω τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ασφαλιστική αγορά και την κοινωνική ασφάλιση. Η νέα πραγματικότητα είναι εδώ και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε. Η πανδημία επηρέασε και την κοινωνική ασφάλιση, αφού μόλις είχαμε εξέλθει μίας σημαντικής μεταρρύθμισης με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση” είπε ο κ. Βρούτσης.

Αναπτύσσοντας τους τέσσερις πυλώνες στρατηγικού σχεδιασμού:

Τόνισε τη σημασία δημιουργίας του ψηφιακού ασφαλιστικού οργανισμού e-efka, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον θεμέλιο λίθο της σύγχρονης ασφάλισης και άλμα στο μέλλον.

Επίσης μίλησε για τη δημιουργία ανταποδοτικού, ελκυστικού, βιώσιμου ασφαλιστικού πλαισίου, με ειδικές μέριμνες για τον ασφαλισμένο.

Παράλληλα έκανε λόγο για επανόρθωση των αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου με απόλυτη συνέπεια, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Επίσης, αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/20, την χαρακτήρισε ως ένα δίκαιο σύστημα ενθάρρυνσης της οικονομίας που εγγυάται συντάξεις για τις επόμενες γενιές, ως ένα καθολικό σύστημα ασφάλισης που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες και διασφαλίζει τους αδύναμους.

Με τον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης εντάχτηκε σε αυτόν το ΕΤΕΑΕΠ και οι εναπομείναντες φορείς ασφαλιστικής συνταξης, πετυχαίνοντας ενοποίηση όλων των ταμείων, με λογιστική αυτοτέλεια. Επίσης,  ψηφίστηκε νόμος για τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί συνολικά 23.

“Η Επαγγελματική ασφάλιση είναι θεσμός που προωθείται από την ΕΕ και εδραιώνεται ως θεσμός” είπε.

Συμπερασματικά, ο κ. Βρούτσης απαρίθμησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση τονίζοντας ότι: Κινούμαστε με πρόγραμμα μέσα σε σοβαρό θεσμικό πλαίσιο, αναγνωρίζουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε σταθερή τροχιά. Η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι επιβεβλημένη και προγραμματίζουμε να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Κλείνοντας ανέφερε: “Η πανδημία ανέδειξε το εξής αδιαμφισβήτητο ότι ο ρόλος του κράτους είναι καταλυτικός, αν και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων επηρεάστηκαν. Έχουμε καταστεί από τα πιο υποδειγματικά κράτη, βαδίζουμε στον σωστό δρόμο αλλά έχουμε πολύ δρόμο. Η κυβέρνηση είναι εδώ, έχει ευαισθησία και αντανακλαστικά. Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας αν και είναι διασφαλισμένη όπως τα προηγούμενα χρόνια”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*