Πόσο τα πρωτόκολλα ανεβάζουν τα ασφάλιστρα

Της Ελενας Ερμείδου

Μία νέα σοβαρή παράμετρος μπήκε στον καθορισμό των ασφαλιστικών τιμολογίων.

Η παράμετρος των πρωτοκόλλων, άγνωστη μέχρι τώρα στα τμήματα των underwriters και διαχειριστών κινδύνων. Καθίστανται βασική καθώς είναι αυτή που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τιμολογίων  στις αντασφαλιστικές συμβάσεις

Τα πρωτόκολλα έχουν επιβαρύνει τον κλάδο τουρισμού, ξενοδοχείας, μεταξύ άλλων και αεροπορίας. Ενα εύλογο ερώτημα για τον κλάδο (αντ)ασφαλειών, μεσίτες, ασφαλιστές, ασφαλιστικές είναι : γιατί τα πρωτόκολλά που επιβάλλονται τόσα αυστηρά και με το φόβο την κυρώσεων στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις, δεν εφαρμόζονται, εξετάζοντας τις μεταφορές και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Στους συρμούς του μετρό για παράδειγμα επικρατεί το ‘ελευθέρας’ γιατί μπορεί  στους καθήμενους να υπάρχει περιορισμός, σε όσους όμως είναι όρθιοι, δεν υπάρχει κανένας, ή καλύτερα δεν εφαρμόζεται κανένας περιορισμός.  Για να προλάβω και όποια απάντηση. Δεν φταίνε οι επιβάτες που μπαίνουν στους συρμούς. Στα κράτη που η νομοθεσία είναι μία για όλους, υπάρχει άτομο κατά την διέλευση των συρμών που επιτρέπει ή απαγορεύει την πρόσβαση όταν οι συρμοί είναι υπεράριθμοι. Άρα εδώ τίθενται και το θέμα της ασφάλειας, όχι έναντι του κορωνοϊού, φυσικά.

Με τις αεροπορικές μεταφορές τα πρωτόκολλά έχουν γίνει αφορμή απώλειας εσόδων, με αποτέλεσμα τα αντασφαλιστικά τιμολόγια να σκληραίνουν κατά 30-40%. Ο κλάδος της αεροπορίας είναι ήδη επιβαρυμένος. Το αντικείμενο τους σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη για δύο μήνες, ενιαίοι κανονισμοί δεν υπήρξαν, τα έσοδα τους μειώθηκαν δραματικά, η ρευστότητα τους συρρικνώθηκε, υπήρξαν καθυστερήσεις στις καταβολές των ασφαλίστρων. Οι (αντ) ασφαλιστικές λαμβάνοντας αυτά και άλλα πολλά, όπως τον ρυθμό των αποσβέσεων, τα κόστη του leasing,  τα κόστη συντήρησης και άλλα, καθορίζουν το ύψος του ασφαλίστρου που συμφωνείτε σε ειδικές συμβάσεις.

Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα με τον κλάδο. Δεν μπορεί να καθοριστεί τιμολόγιο αν δεν αναλυθούν όλοι οι κίνδυνοι. Τα πράγματα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ακόμα μεγάλος και δεν έχει λεπτομερώς αναλυθεί.

Αντίστοιχα υψηλά κόστη λειτουργίας και για τους ξενοδόχους με τα πρωτόκολλα. Δεν ασφαλίζεται πλέον το κάθε τι.  Και στο τομέα αυτόν, τα πρωτόκολλά έχουν δέσει τα χέρια των ασφαλιστών.

Σήμα Πιστοποίησης “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Και πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*