Θ. Γουργούλη: Γράφουμε το σενάριο του αύριο

της Έλενα Ερμείδου

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, σύμβουλοι, πράκτορες, όπως και να το διατυπώσουμε, έχουμε να κάνουμε διαχρονικά με μια κατηγορία που συνδυάζει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως σφαιρική παιδεία, καλή επικοινωνία, τόλμη, υπομονή, επιμονή, διορατικότητα, ακεραιότητα, αποφασιστικότητα, οργανωτικότητα, εξειδίκευση σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, διά βίου μάθηση, και πάνω απ’ όλα πάθος και αγάπη για την εργασία που κάνουν, τονίζει η Θεοδώρα Γουργούλη Πρόεδρος του ΠΣΑΣ στο IW.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, ως υλικά, δομείται η επιτυχημένη καριέρα του επαγγελματία ασφαλιστή, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει περάσει από σαράντα κύματα. IDD, GDPR, επαναπιστοποιήσεις, αύξηση φορολογικών συντελεστών, αύξηση προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100%, σφικτές οικονομικές πολιτικές ασφαλιστικών εταιρειών, κι όμως ήμασταν εδώ, αισιόδοξοι για το αύριο. Και ήλθε η πανδημία… Και η σύνθετη ζωή  έγινε πολύ πιο σύνθετη. Η αισιοδοξία, προσώρας, αντικαταστάθηκε από ένα ξάφνιασμα, ένα μούδιασμα, μια αβεβαιότητα για το “σήμερα”, για το “αύριο”… συμπληρώνει μιλώντας για το μέλλον του κλάδου.

Είχαμε ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δούμε όσο πιο ψύχραιμα μπορούμε τα νέα δεδομένα και να σχεδιάσουμε την “επόμενη ημέρα”. Ειλικρινά, νομίζω ότι ακόμα γράφουμε το σενάριο του “αύριο” χωρίς να είμαστε βέβαιοι για τον αριθμό των “επεισοδίων” που θα έχει. Είμαστε όμως βέβαιοι για τον ρόλο μας και τη σπουδαιότητά του σε αυτό, συμπληρώνει η ίδια.

Είμαστε οι σύμβουλοι που προσεγγίζουμε ήδη από την πρώτη ημέρα, με νέους τρόπους, διαδικτυακούς, αλλά όχι απρόσωπους, τους πελάτες μας, για να τους καθησυχάσουμε με την παρουσία μας, να τους θυμίσουμε πόσο υπερήφανοι πρέπει να αισθάνονται για τις αποφάσεις που είχαν πάρει να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους μέσω των ασφαλιστηρίων που είχαν συνάψει, να εξηγήσουμε, να ακούσουμε, να είμαστε κοντά τους με κάθε πρόσφορο μέσο, τονίζει.

Έτσι ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη, και αυτό είναι πολύτιμο για όλους μας. Οι πελάτες μας αισθάνονται σιγουριά, κι εμείς επενδύουμε πρώτα στη διατήρηση των εργασιών μας, του εισοδήματός μας, και έπειτα επιτελούμε τον ρόλο μας στην ενημέρωση των πολιτών, με όποιον τρόπο ταιριάζει καλύτερα στον καθέναν από εμάς, για να τους δείξουμε τις εναλλακτικές που έχουν.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ποτέ δεν ήταν. Είναι όμως η ώρα να ξεκινήσουμε την ανοδική μας πορεία, γιατί όλα οδηγούν προς τα εκεί με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Τώρα ξέρουμε και ξέρουν ότι από μόνος του κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της υγείας.

Δυστυχώς, μαθαίνουμε με επώδυνο τρόπο ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα είναι η λύση, και είναι πιο κοντά από ποτέ. Εάν θέλουμε με ένα λογικό κόστος να έχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες, ο δρόμος είναι μονόδρομος και σύντομα θα οδηγηθούμε εκεί.

Παρότι ο φόβος επηρεάζει την οικονομία, επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο ρόλος μας τώρα είναι η συνεχής ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών για τους καταστροφικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και για την αντιμετώπισή τους, και είναι αρκετοί, εκτός από αυτόν της υγείας, όπως:

  • ο κίνδυνος που αφορά το δημογραφικό και τη σύνταξή τους,
  • ο κίνδυνος που αφορά, όλο και συχνότερα, τις φυσικές καταστροφές,
  • ο κίνδυνος που αφορά τις περιβαλλοντολογικές καταστροφές,
  • ο κίνδυνος που αφορά τις επαγγελματικές αστικές ευθύνες που έχουμε.

Αυτοί είναι οι σπόροι του “σήμερα” και οι νέες εργασίες του “αύριο”. Ενός “αύριο” διαφορετικού, αλλά σίγουρα καλύτερου, γιατί όλοι συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες. Γιατί, μετά την μπόρα, έρχεται πάντα η καλοκαιρία, και εμείς οι σπορείς του “σήμερα” θα είμαστε εκεί για να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων, που είναι πολύ πιο σημαντικός από την αποδοχή τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*