SSUCv3H4sIAAAAAAAACpxRy26DMBC8V+o/IJ+LBAQI9FeiHhZ7E6w4NvKjVRTl3+sHrlz11pt3djw7s/t4fakqsoDhlLxXj1D5mgvhjNVguZIebt52XKNkqEsEGbdKcxAluIClq4QbelA6IQL8jE1iLFhn0BTDzOqsRW2solcPtwWbgsWLl//Fz2ZPqa5yIzb9D98iZLeSBrglYhlK4v/6mR4fOShcUNJ78PYsXGsUCCnjKVHJ9csnvMUUOwkc46pI9akoiEA4FEqb5pTLS/FN2TUeIH+jykmr76VzIpTaYBFh+2eviRlfwRhPZxkvF+3PrW7FHKlsDLCrEuYvEcr20HXD3E5N14zHZpiGeSekw67c60Q72aDbhAKGYejPtv+cfJjavu/bcUiMcpmRw1m5Oh7ECLSIuCCrYeqWuj+OYz13Q1/P/WHoz+2ZHin4wz2/AQAA//8DAEPEtcLiAgAA

COVID-19: Πιθανόν να πυροδοτεί διαβήτη!

Αυξάνονται οι ενδείξεις και τα δεδομένα ότι η νόσος COVID-19 είναι πιθανόν να πυροδοτεί την εκδήλωση Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) σε ασθενείς χωρίς ιστορικό και να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της νόσου COVID-19 και του διαβήτη», εξηγούν η ακαδημαϊκή υπότροφος Παρασκευή Καζάκου και η καθηγήτρια Ασημίνα Μητράκου. «Από τη μια πλευρά ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19, ενώ από την άλλη ασθενείς με νόσο COVID-19 μπορεί να εκδηλώσουν πρωτοεμφανιζόμενο διαβήτη  ή αν είναι ήδη διαβητικοί εμφανίζουν σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβητική κετοξέωση και υπεροσμωτικότητα, για τις οποίες χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλές δόσεις ινσουλίνης».

Μάλιστα, το θέμα κρίνεται τόσο σοβαρό ώστε πρόσφατα δημιουργήθηκε ειδική διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο την παγκόσμια καταγραφή των ασθενών με πρωτοεμφανιζόμενο ΣΔ σε λοίμωξη COVID-19 (CoviDIAB Project). Αρχικός  στόχος είναι η καταγραφή της έκτασης και του φαινοτύπου του πρωτοεμφανιζόμενου ΣΔ σε ασθενείς με υπεργλυκαιμία και λοίμωξη COVID-19 και οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό ΣΔ ή αυξημένης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Σε δεύτερο επίπεδο θα επεκταθεί και σε ασθενείς με προϋπάρχοντα ΣΔ οι οποίοι κατά τη διάρκεια της λοίμωξης εκδηλώνουν σοβαρές μεταβολικές διαταραχές. Η συλλογή αυτών των δεδομένων θα βοηθήσει στην κατανόηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών και της παθογένεσης του ΣΔ σε νόσο COVID-19, καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λοίμωξης.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*