Αναζητώντας νέα ασφαλιστικά προϊόντα μέσω ΣΔΙΤ στην Υγεία

του Βάιου Κρόκου

Ήταν μόλις τέλη Φεβρουαρίου όταν η αγορά άκουσε πως θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα συμπράξεις στην Υγεία γύρω από την πρωτοβάθμια φροντίδα, τους διαγωνισμούς για μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις μέσα στα νοσοκομεία ή ακόμα και ΣΔΙΤ στην περίπτωση του management κάποιων δημόσιων νοσοκομείων.

Από τότε βεβαια ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας με ότι υγειονομικές, οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες συνεπάγεται. Το Ε.Σ.Υ αναβαθμίστηκε, κατά κοινή ομολογία, στα μάτια των πολιτών (στις έκτακτες συνθήκες του COVID-19), παρά τα χρόνια προβλήματα του.

Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι πως θα αξιοποιηθεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω με καλύτερες υπηρεσίες σε σταθερή βάση…αλλά και με χαμηλότερο κόστος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 40% του κόστους στην Υγεία προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα τα περισσότερα εξ’ αυτών απευθείας από την τσέπη των πολιτών. Συγκεκριμένα, τα 6 από τα 15 δισ. ευρώ συνολικά σε δαπάνες στην Υγεία.

Θα αποτελέσει η τρέχουσα κρίση εφαλτήριο για δομικές αλλαγές προς ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας ή το θέμα των ΣΔΙΤ επανέρχεται απλά επικοινωνιακά;

Ειδικότερα, όπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς – και όχι μόνο, η ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να δημιουργήσει υπεραξίες και θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα:

-Νέα ασφαλιστικά προγράμματα Υγείας Ασφαλιστικά με μειωμένα ασφάλιστρα για πολίτες που θα ήθελαν καλύψεις από το ΕΣΥ.

-Να υπάρξει μείωση στα τιμολόγια ιδιωτικών κλινικών καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν δημόσια θεραπευτήρια. 

-Να υπάρξουν έξτρα έσοδα για το δημόσιο ταμείο, με την εκμετάλλευση υποδομών για την κάλυψη ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

-Να διευρυνθεί η ασφαλιστική συνείδηση και το αποτύπωμα του κλάδο στην κοινωνία.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πάντως συγκεκριμένη πρόταση για μια μεγάλη τομή στην Υγεία, όπως περιέγραψε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε σχετικό πάνελ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως σημείωσε:

Μια πρόταση – τομή είναι το Υπουργείο να σταματήσει να διοικεί τα νοσοκομεία και να περιοριστεί σε ένα επιτελικό ρόλο σχεδιασμού, παρακολούθησης, πιστοποίησης των γιατρών και μονάδων Υγείας σε τακτική βάση.

Επίσης, την ίδρυση εξιδεικευμένης εταιρείας holding (Νομμικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) η οποία θα αποκτήσει όλα τα δημόσια νοσοκομεία (τα οποία θα είναι θυγατρικές της) και θα ασκεί διοικηση.

Τέλος, την σύμπραξη του ΕΟΠΠΥ με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε τα 6 δισ ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες να μετατραπεί σε ασφαλιστικό προίόν. όπως συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, θα δημιουργηθεί κατ’ ελάχιστον, ένας κύκλος εργασιών 1,5 με 2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μεγάλο βαθμό, ενώ θα δοθεί και περιθώριο για να διπλασιαστούν οι αμοιβές του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*