Χρ. Σαρδελής, Κ. Κουγιουμουτζής και Μ. Νεκτάριος για συνταξιοδοτικό και Υγεία

του Βάιου Κρόκου

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως μπορούν να ξεπεραστούν οι αβεβαιότητες στην Υγεία και το Συνταξιοδοτικό σύστημα φιλοξένησε το τελευταίο πάνελ της πρώτης ημέρας του Delphi Economic Forum. Σε αυτό συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορος Σαρδελής, ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής της NN Hellas και ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ειδικότερα, επί τάπητος τέθηκαν οι δυστοκίες και τα χρόνια προβλήματα γύρω από το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που κατά κοινή ομολογία η πληθώρα ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ομιλητές η συμπλήρωση του συστήματος με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά κρίνεται απαραίτητη όπως και η ανάγκη για κίνητρα ώστε να μπορέσει να υπάρξει εθνική αποταμίευση.

Τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και στο κομμάτι της Υγείας με τους πολίτες να συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους σε μεγάλο βαθμό. Παρά την καλή εικόνα που έδειξε το ΕΣΥ, εν μέσω COVID-19, αναγκαία κρίνεται η χορήγηση κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας που θα φέρει πολλαπλά οφέλη (και στο Δημόσιο), η δημιουργία συμπράξεων (ΣΔΙΤ) και η συνεχής αξιολόγηση νοσοκομείων – κλινικών.

Δεν έχει αναγνωριστεί η σημαντική προσφορά του ασφαλιστικού κλάδου

«Πρέπει να παραδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε πως το συνταξιοδοτικό είναι κάτι που απασχολεί όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα. Μπορεί στην Ελλάδα να το βιώνουμε πιο έντονα αλλά είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Οι λόγοι για τους οποίους προέκυψε είναι πάρα πολλοί. Από την μια μεριά είναι το δημογραφικό, το γεγονός δηλαδή ότι στον Δυτικό κόσμο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο έχοντας απαίτηση για καλύτερη ποιότητα ζωής κατά την συνταξιοδοτική περίοδο.

Είναι επίσης το γεγονός της μεγάλης αποκατάστασης των εισοδημάτων κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης που γινόταν στο παρελθόν. Γενικότερα είναι μια σειρά από αιτίες που έχουν οδηγήσει όλα τα κράτη του κόσμου να αναθεωρήσουν παραμετρικά ώστε να είναι βιώσιμα. Σίγουρα η καλή εξέλιξη και ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί σύμμαχο. Μια καλή οικονομία υποστηρίζει τα συστήματα συντάξεων, μια κακή οικονομία απομυζά τα συστήματα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της NN Hellas

Μιλώντας για τον τομέα της Υγείας, ο κ. Κουγιουμουτζής σημείωσε πως το ΕΣΥ πράγματι εξέπληξε όλο τον κόσμο, με αξιοθαύμαστο έργο, παρά τα πολλά προβλήματα που είχε διαχρονικά. Ωστόσο το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί!

Περιέγραψε την μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή στο δημόσιο σύστημα (40%) και 90% εξ’ αυτών απευθείας από την τσέπη των πολιτών!

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καλύτερη οργάνωση. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές Ζωής διαθέτουν προγράμματα κάλυψης εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, όχι για να υποκαταστήσουν το δημόσιο αλλά για να συμπληρώσουν τις επιπλέον ανάγκες.

Ο συμπληρωματικός ρόλος και το σοβαρό έργο των ασφαλιστικών εταιρειών δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί στην έκταση που θα έπρεπε! Η συνεργασία των εταιρειών με το κράτος θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Ο ιδιωτικός ασφαλιστικός χώρος θέλει την συνεργασία με το δημόσιο ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πρέπει όμως να υπάρξει μια τάξη, κάποια πράγματα να γίνουν χωρίς να περιμένουμε να μας τα επιβάλουν, σημείωσε.

Μιλώντας για τα DRGs, τόνισε πως είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλον τον κόσμο όπως και τα ιατρικά πρωτόκολλα για την κατάλληλη αξιολόγηση των διαδικασιών. Η Ελλάδα απέχει αρκετά από όλα αυτά με αποτέλεσμα να επιλέγονται ακριβότερες εξετάσεις και συνεπώς περαιτέρω κόστος. Στο ίδιο μοτίβο, απαιτείται επίσης η αξιολόγηση των νοσοκομείων και ειδικότερα των κλινικών εσωτερικά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της NN Hellas, απαιτούνται κίνητρα και ελαφρύνσεις στα συμβόλαια Υγείας που θα φέρουν πολλαπλά οφέλη σε πολίτη, δημόσιο και ιδιωτική ασφάλιση.

«Το έργο που παράγεται είναι σημαντικό και είναι κρίμα να επιβαρύνεται ο πολίτης με υψηλό κόστος», σημείωσε

Δεν φτάνει το marketing – απαιτούνται κίνητρα, κεφαλαιοποιητικό σύστημα και εθνική αποταμίευση

«Δεν είναι απλά θέμα marketing η προσέλκυση περισσότερων ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, αλλά και θέμα κινήτρων και αντικινήτρων που υπάρχουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε γύρω από αβεβαιότητες αλλά και γύρω από σαφή δεδομένα (βεβαιότητες), όπως το δημογραφικό. Όλοι ξέρουμε ποια θα είναι η δημογραφική εξέλιξη μέχρι το 2050-60, σύμφωνα με συγκεκριμένες προβλέψεις. Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Εδώ και 30 χρόνια έχουμε διαρκώς ασφαλιστικούς νόμους και αλλαγές. Πάντα αφήνουμε «ουρές» πίσω, που δημιουργούν νέες αβεβαιότητες. Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα δεν το έχουμε βάλει στην πραγματική του διάσταση.

Στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει «αποεπένδυση». Δηλαδή ο βασικός μηχανισμός για να αναπτυχθούν τα εισοδήματα, ο κόσμος να πληρώνει εισφορές και να αγοράζει επιπλέον ασφάλιση έχει υπονομευτεί. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες υπολογίζεται πως η χώρα έχει χάσει περίπου 90 δις σε πάγιο κεφάλαιο. Άρα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις. Γνωρίζουμε πως η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση: οι επενδύσεις είναι χαμηλές, οι αποσβέσεις είναι υψηλότερες άρα απομειώνεται το πάγιο κεφάλαιο της χώρας και η κατανάλωση υπολογίζεται στο 90%. Άρα ποιοι πόροι θα πάνε στις επενδύσεις; με νέο δανεισμό; Με νέες ΑΞΕ ή τελικά θα πρέπει να στραφούμε στην εθνική αποταμίευση που θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη; O ασφαλιστικός κλάδος είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος κλάδος που κάνει αυτή την δουλειά. Αν καταφέρουμε να τονώσουμε και την ιδιωτική ασφάλιση στο συνταξιοδοτικό με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ο κόσμος θα ενδιαφερθεί περισσότερο για την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Σαρδελή.

Παρόμοια είναι τα προβλήματα και στον τομέα της Υγείας όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το 45% της δημόσιας δαπάνης προέρχεται από το κράτος.

«Ενώ έχουμε εξαίρετους γιατρούς δεν έχουμε σύστημα υγείας. Ανακαλύψαμε τον κ. Τσιόδρα τώρα και τον χρησιμοποιούμε ως βιτρίνα για να καλύψουμε τις ατέλειες του υγειονομικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας φόβους ότι «η αίγλη που προσέδωσε η διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα συγκαλύψει για ακόμα μια φορά τις παθογένειες και θα μιλάμε για την υπεροχή του συστήματος υγείας χωρίς να υπάρχει σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς βλέπουμε ένα σύστημα που υπολειτουργεί και δεν κάνουμε κάτι δραστικό», τόνισε.

Ένας από τους λόγους της χρεοκοπίας το συνταξιοδοτικό – τώρα είναι ευκαιρία για αλλαγές

«Το σύστημα συντάξεων και ο σχεδιασμός του ήταν ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα σε όλον τον κόσμο μεταπολεμικά. Οι περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ολοκλήρωσαν αυτές τις αλλαγές μέχρι την δεκαετία του 90. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμα μια σοβαρή μεταρρύθμιση καθώς το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί το σύστημα συντάξεων με σκοπό να έχει πρόσκαιρα οφέλη και αναβάλει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος. Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και παρόλ’ αυτά τα έσοδα του συστήματος καλύπτουν μόνο το 40% με 45% των δαπανών! Τα υπόλοιπα καλύπτονται από το Δημόσιο με φορολογικά έσοδα ή δανειζόμαστε. Από το 2000 ως το 2018 δανειστήκαμε γύρω στα 250 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα συντάξεων, γεγονός που κατά την άποψη μου ήταν ένας από τους λόγους πτώχευσης της χώρας. Τι μπορεί να γίνει; Στις προτάσεις μας είναι ότι πρέπει να μειωθούν κατά 30% οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε η ελληνική οικονομία να δουλεύει σε ένα ισότιμο περιβάλλον με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης να μειώσουμε την έκταση του αναδιανεμητικού συστήματος και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα κεφαλαιοποιητικό, με συνολικές εισφορές στο 20%. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ρύθμισης είναι ότι οι νέες γενιές θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων γύρω στο 55% ενώ από το 2040 θα μηδενιστεί η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος συντάξεων, το οποίο θα είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο, δηλαδή μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα υπάρχουν.

Τώρα, μετά από τόσες ταλαιπωρίες (οικονομική κρίση, COVID-19) χρειάζεται να σχεδιάσουμε προσεχτικά το σύστημα συντάξεων. Είναι η χρυσή ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης και την στροφή στην πολιτική της Ε.Ε», σημείωσε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Για τα ζητήματα στην Υγεία επεσήμανε: «Έχουμε αναλογικά τους περισσότερους γιατρούς, πλήρη επάρκεια νοσοκομείων, πρωτοβάθμιων μονάδων, ιατρικούς εξοπλισμούς αλλά όλα είναι ατάκτως ειρημένα. Όλα αυτά τα χρόνια προσέξαμε το χτίσιμο νοσοκομείων κλπ αλλά δεν προσέξαμε τα ζητήματα οργάνωσης και διοίκησης.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι κατα 90% από το Σύστημα Υγείας. Επίσης οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τα 6 από τα 15 δισ από την τσέπη τους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

3 μέτρα – παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο

-Το Υπουργείο να σταματήσει να διοικεί τα νοσοκομεία και να περιοριστεί σε ένα επιτελικό ρόλο σχεδιασμού, παρακολούθησης, πιστοποίησης των γιατρών και μονάδων σε τακτική βάση

-Η δημιουργία δημόσιας holding εταιρείας η οποία θα αποκτήσει τα νοσοκομεία που θα διοικεί τα νοσοκομεία

-Η δημιουργία σύμπραξης ΕΟΠΠΥ με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά ώστε τα 6 δισ που πληρώνουν οι πολίτες να μετατραπεί σε ασφαλιστικό προίόν.

«Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί κατ’ ελάχιστον, ένας κύκλος εργασιών 1,5 με 2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ θα δοθεί και περιθώριο για να διπλασιαστούν οι αμοιβές του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών», επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*