Δικαιώθηκε δικαστικά οδηγός χωρίς άδεια οδήγησης

Τροχαίο Ατύχημα – Παραβίαση STOP – Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 100.000 ευρώ – Ηθική Βλάβη 100.000 ευρώ. Άδεια Ικανότητας Οδηγού έλλειψη 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου, ο οποίος παραβιάζοντας πινακίδα ρυθμιστικής της κυκλοφορίας Ρ2, με την ένδειξη SΤΟΡ, εισήλθε σε διασταύρωση, με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην πορεία του ενάγοντος οδηγού της μοτοσικλέτας, με συνέπεια o τελευταίος να επιπέσει στην εμπρόσθια αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και ακολούθως ο ίδιος να εκτοξευθεί της μοτοσικλέτας και να καταλήξει στο οδόστρωμα, βαρύτατα τραυματισμένος (παράβαση άρθρ. 4 παρ. 3, 12 παρ. 1, 19 παρ. 1, 26 παρ. 1 και 4 ΚΟΚ).

Άδεια Ικανότητας Οδηγού Μοτοσικλέτας – Έλλειψη

Κρίθηκε, ότι το γεγονός ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής δεν διέθετε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ικανότητας οδήγησης ΔΕΝ συνδέεται με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος, καθόσον αυτός δεν είχε το περιθώριο αποφυγής του. Επομένως, απορριπτέος ως αβάσιμος ο προταθείς από τους εναγόμενους ισχυρισμός περί αποκλειστικής υπαιτιότητας του ενάγοντος στην πρόκληση του ένδικου ατυχήματος. Απορριπτέα ως αβάσιμη και η κατ΄άρθρ. 300 ΑΚ ένσταση συνυπαιτιότητας του ενάγοντος στην έκταση και φύση του τραυματισμού του κατά ποσοστό 80%, λόγω της οδήγησης χωρίς της σχετικής άδειας ικανότητας, καθόσον η απουσία άδειας ικανότητας εν προκειμένω δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος.

Έλλειψη Κράνους Μοτοσικλετιστή Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος – ΑΚ 300

Κρίθηκε συνυπαίτιος σε ποσοστό 40% στην έκταση και τη φύση του τραυματισμού του λόγω της έκτασης του τραυματισμού του στο κεφάλι, συνεπεία του οποίου κατέστη τετραπαραπληγικός και ανάπηρος κατά ποσοστό 100% εφ’ όρου ζωής.

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 100.000 ευρώ

Ο ενάγων εξαιτίας του τραυματισμού του , κατέστη λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης τετραπαραπληγικός και χωρίς έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Κρίθηκε ότι η ως άνω μόνιμη αναπηρία του επιδρά στην επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική του εξέλιξη, και συνεπώς λαμβανομένων υπόψη μεταξύ των άλλων, των συνθηκών τέλεσης του ατυχήματος, της αποκλειστικής υπαιτιότητας του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος, το βαθμό υπαιτιότητας του ίδιου λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους, δικαιούται αποζημίωση, κατ’ άρθρο 931 ΑΚ, ύψους 100.000 ευρώ.

Ηθική Βλάβη 100.000 ευρώ

Ο ενάγων, ο οποίος κατά το χρόνο του ατυχήματος ήταν 18 ετών, άγαμος και άτεκνος συνοικώντας με τους γονείς του. Συνεπεία του σοβαρού τραυματισμού του δικαιούται χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, ποσού 100.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη μεταξύ των άλλων της αποκλειστικής υπαιτιότητας του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου, του βαθμού υπαιτιότητας του ίδιου στην έκταση του τραυματισμού του λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους.

Η απόφαση δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Ιανουάριος 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*