Περί τα 32 δισ. στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ρευστό 750 δισ. από Κομισιόν

Την πρότασή της για ένα σχέδιο ανάκαμψης συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Next Generation EU», είναι το όνομα του εργαλείου που προτείνει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν Bloomberg και Reuters η Eλλάδα θα λάβει περί τα 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές.

Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*