Λίγα λόγια για την πτώση στις Ασφαλίσεις Ζωής

του Βάιου Κρόκου

Βαρύτερο ήταν το αποτύπωμα του COVID-19 στον κλάδο Ζωής, όπως καταγράφηκε και από τα τελευταία στοιχεία 4μηνου της ΕΑΕΕ.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της παραγωγής το επόμενο διάστημα και για το σύνολο του έτους παραμένουν συγκεχυμένες, όπως και για τους υπόλοιπους κλάδους σε ένα μεγάλο βαθμό.

Η πορεία της πανδημίας, ένα ενδεχόμενο νέο lockdown που «ξορκίζει» η αγορά, η πορεία της οικονομίας συνολικά και η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι στοιχεία, μεταξύ άλλων, που θα διαμορφώσουν την μεγάλη εικόνα στην παραγωγή.

Σχολιάζοντας το σύνολο του 4μηνου που σημειώθηκε πτώση 9,4% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αρκετοί υπενθυμίζουν πως πάντα στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταγράφονταν πτωτικές τάσεις στις πωλήσεις. Επιπρόσθετα, η απαγόρευση των μετακινήσεων και η έναρξη του lockdown στα μέσα Μαρτίου διεύρυναν εύλογα τις πιέσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η πτώση τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019 με την συνολική παραγωγή να διολισθαίνει κατά 21,7%

Στελέχη της διαμεσολάβησης υπερθεματίζουν το γεγονός πως για τα ασφαλιστικά προγράμματα στον κλάδο Ζωής (και Υγείας) παραμένει απαραίτητη η καθοδήγηση, η ανάλυση και η εξειδίκευση από έναν ασφαλιστικό σύμβουλο, μια επαφή που νομοτελειακά δεν ήταν ίδια λόγω του lockdown και της συγκυρίας, παρά τις όποιες προσπάθειες (τηλεργασία κλπ).

Εξάλλου, για το 2019, ανεξάρτητα δίκτυα και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας συγκέντρωναν το 67,3% στα δίκτυα διανομής στις ατομικές ασφαλίσεις, ενώ στο 54,6% διαμορφώθηκε το μερίδιο τους στο κομμάτι των ομαδικών ασφαλίσεων Ζωής.

Ένα άλλο σημείο ωστόσο που αξίζει να επισημανθεί αποτελεί το γεγονός ότι ενδεχόμενες ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων, με υψηλές ετήσιες εγγυημένες αποδόσεις (2% – 4% κλπ) δεν θα αποτελούσαν πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρίες, αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων που διανύουμε.

Ειδικότερα για παράδειγμα, στα αποταμιευτικά προγράμματα εγγυημένης απόδοσης οι προσδοκίες πλέον δεν είναι μεγάλες υπό το φάσμα των μηδενικών/χαμηλών επιτοκίων.

Εξάλλου τέλος Ιουνίου λήγει και το προσφερόμενο πρόγραμμα με το υψηλότερο επιτόκιο αυτή τη στιγμή (1,75%, τεχνικό 1,25%).

Η επόμενη μέρα θα επαφίεται στο brand της εταιρείας ή την άρτια πώληση από έναν ασφαλιστικό σύμβουλο καθώς οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο απόδοσης θα είναι περιορισμένες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχετική ανάκαμψη σε ποσοστιαία βάση στην νέα παραγωγή Μαϊου, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες για τον κλάδο και την αγορά, για το σύνολο του 2020.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*