Munich Re, επιγραφή, κτίριο

«Σειρά ευκαιριών» μετά την πανδημία βλέπει η Munich Re 

Τις προτεραιότητες του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού στην μετα-κορωνοϊό εποχή περιγράφει ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Christoph Jurecka

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Ποικιλία ευκαιριών» στην (αντ)ασφαλιστική αγορά την μετα-κορωνοϊό εποχή βλέπει  η Munich Re σύμφωνα με τον Γενικό Οικονομικό της Διευθυντή Christoph Jurecka.

 Μιλώντας σε conference call με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού (την περασμένη εβδομάδα), ο κ. Jurecka σημείωσε ότι κατεγράφη μεγάλη ζήτηση για αντασφάλιση έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών κατά τις ανανεώσεις συμβολαίων (renewals) του Απριλίου, εστιασμένη στην Ιαπωνία.  Εξήγησε ότι σε  μεγάλο βαθμό οι κινήσεις των τιμών και ο όγκος κινδύνων που ανέλαβε η Munich Re συνδέονται με το ρίσκο φυσικών καταστροφών στις αγορές της Ασίας και ιδίως στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Κοιτώντας μπροστά, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς σε ποιες ευκαιρίες θα εστιάσει ο όμιλος, αλλά ο κ. Jurecka επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη πολλές επιλογές στην αγορά. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι πρωτασφαλιστές θέλουν να περιορίσουν τη μεταβλητότητα για να αμβλύνουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, ίσως θα μπορούσαμε να τους στηρίξουμε με αντασφαλιστικά εργαλεία διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ευκαιρίας στην αγορά». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Munich Re έχει λανσάρει εδώ και δυο χρόνια αντασφαλιστικές καλύψεις έναντι κινδύνου πανδημίας, για τις οποίες όμως δεν παρατήρησε ιδιαίτερη ζήτηση. «Λίγοι ενδιαφέρθηκαν γι αυτές» είπε, «οπότε ίσως τώρα δημιουργηθεί μια αγορά. Αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια λύση θα μπορούμε να προωθήσουμε στις αγορές και πού θα είναι υψηλή η ζήτηση».

Ερωτώμενος εάν ο όμιλος παρατηρεί αυξημένη ζήτηση για γενικές αντασφάλειες, ο ίδιος έκανε λόγο για δυο τάσεις που επηρεάζουν την αγορά στην παρούσα φάση: «Πρώτα από όλα, για πολλούς πρωτασφαλιστές, ορισμένες από τις γραμμές εξαρτώνται από την πορεία του ΑΕΠ, οπότε η αύξησή τους θα είναι μικρότερη. Από την άλλη όμως, σε περιόδους κρίσης και αυξημένων κινδύνων, αυξημένης αβεβαιότητας, αυξημένης μεταβλητότητας, σε γενικές γραμμές η προστασία είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο. Αν με ρωτήσετε την προσωπική μου άποψη –κατέληξε ο κ. Jurecka- «θα έλεγα ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι υψηλή γιατί αυτή είναι η σημαντικότερη τάση τώρα, με δεδομένες όλες τις ευκαιρίες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*