Ξεκινά πτήσεις η Aegean, στοχεύει σε κρατική ενίσχυση

Της Ελενας Ερμείδου

Ξεκίνησαν από χτες 18 Μαρτίου 2020 με την άρση των περιορισμών στις εναέριες πτήσεις εσωτερικού να επαναλειτουργεί το δίκτυο της Aegean ενώ στις 26 Μαρτίου ξεκινά τις πτήσεις του εξωτερικού συνδέοντας την Ελλάδα με τους διεθνείς προορισμούς (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Γενεύη, Ζυρίχη).

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η Aegean σχεδιάζει να επαναφέρει το 50% του πτητικού της προγράμματος, ξεκινώντας από τον Ιούλιο με την επαναφορά του 25% του πτητικού της προγράμματος..

Η χειρότερη χρονιά στα χρονικά της Aegean προβλέπεται να είναι το 2020 λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των εναέριων μεταφορών προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν και που οδήγησαν στην αναστολή διεθνών πτήσεων στις 26 Μαρτίου με εξαίρεση τις Βρυξέλλες επέδρασαν αρνητικά στα έσοδα της Aegean δήλωσε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους επενδυτές ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης.

Η οικονομική βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις της Aegean η παραχώρηση ποσοστού της στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με αναλυτές η αεροπορική χρειάζεται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αγορά των A-neo Airbus. Στο τραπέζι των συζητήσεων και τα προγράμματα επιδότησης εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο συρρικνώθηκαν 15%. Κατά τον Μάρτιο καταγράφεται πτώση της επιβατικής κίνησης  35% ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 43-44 εκατομμύρια ευρώ. Τον Απρίλιο οι πτήσεις μειώθηκαν στο 90% και η επιβατική κίνηση 98%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*