Εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα η παροχή εγγυήσεων στο πακέτο Cairo της Eurobank

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση της τρίτης αίτησης εκ μέρους της Εurobank για την παροχή εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής», ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  • «Χαιρετίζω την κατάθεση της τρίτης αίτησης από τη Eurobank για ένταξη στο πρόγραμμα
    “Ηρακλής”.
  • Είναι μια αδιάσειστη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών
    στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων.
  • Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ακόμη ότι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές, η πολιτική που σχεδίασε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα αποδίδει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Το Cairo III αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκατ.

Σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρονται τα εξής:

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία, με την από 19.12.2019 ανακοίνωσή της, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την πρόθεσή της, η συναλλαγή με την κωδική ονομασία Cairo (“Cairo”), συνολικού ποσού €7,5 δισ., να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ.

Η συναλλαγή Cairo απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις, διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II & III.

Με την από 25.02.2020 ανακοίνωσή της, η Eurobank ενημέρωσε για την υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών δύο (2) αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 4649/2019 – ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019 για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ. Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €1.655 εκ. και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Eurobank  ανακοινώνει σήμερα ότι έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» της τρίτης τιτλοποίησης, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο  για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκ.

Οι προαναφερόμενες τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ. Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του Ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*