Νέες τάσεις στα συμβόλαια αυτοκινήτου

Της Ελενας Ερμείδου

Αβεβαιότητα και αλλαγή μοντέλου πλεύσης  στην ασφαλιστική αγορά επέβαλλε  ο κορωνοϊός. Νέες τάσεις διαμορφώνονται στον κλάδο αυτοκινήτου με τα τρίμηνα συμβόλαια να θεωρούνται ως μία από τις επικρατέστερες επιλογές.

Σύμφωνα με πηγές του IW.gr τα τρίμηνα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενδεχομένως να βρεθούν στις επιλογές των πελατών λόγω της αβεβαιότητας που έχει επικρατήσει και της μείωσης στου διαθέσιμου εισοδήματος. Επακόλουθο της τάσης αυτής μπορεί να είναι και η μείωση του όγκου των ασφαλίστρων αλλά και ακυρώσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα οφέλη που θα υπάρξουν από την μείωση του δείκτη ζημιών στο κλάδο αυτοκινήτου θα αντισταθμιστούν από τις ζημιές που προβλέπεται να σημειωθούν στο κλάδο της υγείας. Αν και μέχρι πρόσφατα ο δείκτης ζημιών για την υγεία εκινείτο σε χαμηλά επίπεδα, δεν είναι καθόλου βέβαια το ότι θα συνεχίσει να παραμένει στα ίδια επίπεδα, καθώς όλες οι αναβαλλόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία εκτελούνται τώρα με αυξητικές τάσεις.

Στο κλάδο αυτοκινήτου τώρα, στελέχη της αγοράς δηλώνουν πως θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οι οποίοι έχουν βαλτώσει προκειμένου τα έσοδα του κλάδου να αυξηθούν. Οι ίδιοι συμπληρώνουν λέγοντας πως τα έσοδα του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν με το που θα ξεκλειδώσει ο κλάδος τουρισμούς και των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Για την διευκόλυνση των πελατών τους, οι ασφαλιστικές έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών με όλες τις ενέργειες να μπορούν να ολοκληρωθούν εξ’ αποστάσεως.

Αρκετός λόγος έγινε για μειώσεις ασφαλίστρων, επιστροφές ασφαλίστρων, ωστόσο τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου δεν τιμολογούνται με το μήνα. Η τιμολόγηση των ασφαλίστων  γίνεται με βάση τις ζημιές, τα έξοδα και τις προμήθειες.

Προ ολίγων ημερών ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων είχε μειωθεί κατά 1,3%,  κατά 82.300 οχήματα  στα 6.179.959, ενώ το ποσοστό των ακυρώσεων αυξήθηκε 2%.

Αρκετά στελέχη της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις προσεχείς ημέρες .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*