«Θύμα» του κορωνοϊού και το mega αντασφαλιστικό deal Covea-Partner Re

Ο αγοραστής (Covea) ζήτησε από τον πωλητή (οικογένεια Ανιέλι) χαμηλότερο τίμημα, αλλά… έφαγε πόρτα- «Δεν είναι προς πώληση η Partner Re”, λέει τώρα η ΕΧΟR

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε ναυάγιο οδηγείται ένα μεγάλο αντασφαλιστικό deal που είχε εξαγγελθεί στο ξέσπασμα της κρίσης κορωνοϊού στην Ευρώπη, αυτό της εξαγοράς της αντασφαλιστικής Partner Re με έδρα τις Βερμούδες (που ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι μέσω της εταιρείας holding ΕXOR) από τη γαλλική Covea, σε μια σαφή ένδειξη ότι ο Covid-19 αναδιατάσσει –μεταξύ άλλων- και τον χάρτη των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Covea ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος των 9 δις. δολαρίων (συν μέρισμα σε ρευστό ύψους 50 εκατ. δολαρίων) επικαλούμενη τις παρενέργειες του κορωνοϊού, για να συναντήσει την άρνηση της ΕXOR που επέμεινε στην αρχική τιμή και αρνήθηκε να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι ΕXOR και Covea υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στις αρχές Μαρτίου και ανακοίνωσαν με πανηγυρικό τρόπο τη συμφωνία. Μέχρι τώρα φαινομενικά οι διαδικασίες προχωρούσαν, με διάφορα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Covea παρέμενε δεσμευμένη στην εξαγορά, που ενίσχυε το διεθνές της προφίλ και όχι μόνο.

Αποδείχθηκε ωστόσο ότι οι Γάλλοι δεν ήταν διατεθειμένοι να εξαγοράσουν την Partner Re με οποιοδήποτε τίμημα και επιδίωξαν να χαμηλώσουν τον πήχη, λόγω της αλλαγής των συνθηκών που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι οποίες –όσον αφορά τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων- αποτυπώθηκαν στη κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας και στην πτώση των τιμών των μετοχών, εγείροντας ερωτηματικά για την τύχη συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Η πώληση της PartnerReήταν ένα από τα dealsπου δεν επιβίωσε στο νέο περιβάλλον και «έπεσε στα βράχια». Η Covea εξήγησε ότι « υπό το πρίσμα της χωρίς προηγούμενο κατάστασης που βιώνουμε σήμερα και την υψηλή αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Covea γνωστοποίησε στην Exor ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην σχεδιαζόμενη εξαγορά της Partner Re με τους όρους που είχαν αρχικά συμφωνηθεί».

Το ΔΣ της EXOR στο οποίο προεδρεύει ο John Elkann (εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι) σημείωσε την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Partner Re που «έχει εκ των υψηλότερων δεικτών φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας στον αντασφαλιστικό κλάδο» και δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Επανέλαβε δε την ισχυρή του πεποίθηση ότι η πώληση της Partner Re με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με αυτούς που συμφωνήθηκαν στο αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας της 3ης Μαρτίου δεν αναγνωρίζει την εγγενή αξία της εταιρείας. «Στην προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, η Covea ουδέποτε έκανε λόγο για ουσιώδη δυσμενή μεταβολή των συνθηκών –συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου της πανδημίας- ούτε κάποιο άλλο θέμα της Partner Re που θα εξηγούσε την άρνησή της να τιμήσει τις δεσμεύσεις της στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας», κατέληγε η αρκούντως αιχμηρή ανακοίνωση της EXOR.

Η Partner Re εμφάνισε καθαρές ζημίες 433 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της αντασφαλιστικής. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στο underwriting ήταν μικρότερες και μέρος των επενδυτικών απωλειών «μαζεύτηκαν» μετά τις 30 Μαρτίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*