Υποβάθμιση των προοπτικών της Swiss Re δια χειρός S&P

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Αρνητικές» (από σταθερές προηγουμένως) χαρακτηρίζει πλέον τις προοπτικές της Swiss Re η S&P, επικαλούμενη την αβεβαιότητα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο underwriting. Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την βαθμολογία ΑΑ- για την πιστοληπτική ικανότητα και την χρηματοοικονομική ευρωστία του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού και των βασικών θυγατρικών του.

«Η αρνητική προοπτική υποδεικνύει την πιθανότητα να χαμηλώσει η αξιολόγηση κατά μια βαθμίδα, εάν οι αποδόσεις του ομίλου στο underwriting –και δη στον κλάδο γενικών αντασφαλίσεων- δεν είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες μας», ανέφερε η S&P.

Η Swiss Re ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, αφού ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους 225 εκατ. δολαρίων, με τους κλάδους underwriting και επενδύσεων «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με την S&Ρ, οι επιδόσεις της εταιρείας στο underwriting επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα του δύσκολου περιβάλλοντος τιμολόγησης τόσο στις πρωτασφαλίσεις όσο και στις αντασφαλίσεις περιουσίας-ατυχημάτων. Τα προβλήματα στον κλάδο γενικών αντασφαλίσεων αποδίδονται εν μέρει στις υψηλές αιτήσεις αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές, τον κορωνοϊό, και τις ζημίες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο λόγω της αποτίμησης των αξιών σε όρους αγοράς (mark-to market) σε συνθήκες ισχυρής πίεσης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

«Αν και λαμβάνουμε υπόψη το ισχυρό brand και το μέγεθος της Swiss Re και την υψηλή διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων της –από πλευράς γεωγραφικής κάλυψης και γραμμών δραστηριοτήτων- θεωρούμε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα για τις επιδόσεις στο underwriting των γενικών αντασφαλίσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ καθώς και για την ανάακαμψη της θυγατρικής Corporate Solutions. Η αρνητική προοπτική αποτυπώνει την αβεβαιότητα αυτή, που μπορεί να επηρεάσει την άποψή μας για την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας, την οποία αυτή τη στιγμή θεωρούμε εξαιρετική», επισημαίνεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτή, η S&P χαμηλώνει τον πήχη για τα βασικά μεγέθη του ομίλου και κάνει λόγο για υψηλό συνδυασμένο δείκτη 107% στον κλάδο γενικών αντασφαλίσεων και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5% -σε επίπεδο ομίλου- για τη φετινή χρήση.

Moody’s για SCOR

Η Swiss Re δεν ήταν η μοναδική αντασφαλιστική που δέχθηκε τον «πέλεκυ» των οίκων αξιολόγησης σήμερα. Την ίδια τύχη είχε και η γαλλική SCOR, που είδε τις προοπτικές της να υποβαθμίζονται από τη Moody’s, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των αναμενόμενων υψηλότερων αποζημιώσεων για συμβόλαια ζωής εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης θα αυξηθούν «σημαντικά» κατά τα επόμενα τρίμηνα και ότι οι άνω του μέσου όρου ζημίες της SCOR τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται σε μειωμένη ευελιξία για απορρόφηση υψηλότερων ζημιών, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 50% των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της SCOR το 2019 προήλθε από αντασφαλίσεις ζωής, με την εν λόγω μονάδα να συνεισφέρει πάνω από το 30% των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*