Νέα είδη Ευθυνών στην αγορά φέρνει ο κορωνοϊός

της Ελενας Ερμείδου

Αυξημένο κίνδυνο αγωγών για προσωπικό ατύχημα, μεταξύ άλλων λόγω έκθεσης στον COVID-19 αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις πέραν από την έκθεση που έχουν απέναντι στον οικονομικό κίνδυνο.Σύμφωνα με πηγές του IW.gr  αναμένεται να αυξηθούν οι απαιτήσεις ενώ αυξάνονται και τα τιμολόγια αντασφάλισης. Η αγορά γίνεται hard και αυξάνει το capacity της.

Υπάρχουν περιπτώσεις στο εξωτερικό όπου επιχειρήσεις δέχτηκαν μηνύσεις επειδή δεν τήρησαν σωστά τα πρωτόκολλα ελέγχου. Στο μεαξύ, οι κυβερνήσεις, όπως και στην Ελλάδα περιορίζοντας τις ευθύνες στοχεύουν στο να ξαναβάλουν μπροστά τις μηχανές της οικονομίας.

Δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί σήμερα το πώς θα επιλυθούν ζητήματα ευθύνης που προκύπτουν από τον κορωνοϊό, αλλά σύμφωνα με επισημάνσεις της αγοράς,  ευθύνες μπορεί να προκύψουν από απαιτήσεις μετόχων προς τις διοικήσεις των εταιρειών για κακή διαχείριση που οδηγεί σε πτώση της κερδοφορίας, πτώση ίδιων κεφαλαίων, μείωση μερισμάτων, μπορεί να προκύψουν αξιώσεις για σωματικές βλάβες που σχετίζονται με τον COVID-19.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι κάθε άτομο ή ομάδα που αξιώνει αποζημίωση έναντι βλαβών που προέκυψαν από τον κορωνοϊό αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι ο κορωνοϊός είναι βιολογική παθογένεια όχι ανθρωπογενής. Οι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν τον ίο  και να το μεταδώσουν, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί αιτία για δουλέψει ο μηχανισμός των ευθυνών προς τρίτους

Κάθε άτομο ή ομάδα που διεκδικεί μια αξίωση ως αποτέλεσμα του COVID-19 αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα: Ο κοροναϊός είναι ένα βιολογικό, όχι ανθρωπογενές, παθογόνο. Οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, αλλά μόνο αυτό είναι μια βάση για την ευθύνη; Η απλή μόλυνση σε έναν τόπο επιχείρησης μπορεί να μην επαρκεί για την υποστήριξη μιας αξίωσης.

Νομικοί κύκλοι που συνεργάζονται με ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές θέτουν το ερώτημα αν οι ανθρώπινες ευθύνες περιοριστούν κατά τις δικαστικές διαμάχες στο μέλλον καθώς η μετάδοση του ιού δεν ελέγχεται από τον άνθρωπο, με άλλα λόγια είναι γεγονός ανωτέρας βίας.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό μπορεί να ισχύσει η θεωρία που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να παραμείνουν στον χώρο της εργασίας τους όταν είναι άρρωστοι ή η απόσταση των δύο μέτρων. Ωστόσο η περίπτωση ενός γηροκομείου που δεν τηρεί τα πρωτόκολλα υγιεινής μπορεί να εγείρει ευθύνες  αν σε ένα νοσοκομείο ή ένα γηροκομείο.

Οι βασικοί κανόνες δημόσιας υγείας θα ισχύσουν και για τις πανδημίες. Η έγκαιρη συμμόρφωση με αυτές τις πρακτικές αποτελεί σύμφωνα με την αγορά μέρος διαχείρισης κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*