Ασφαλιστικές vs πανδημίας κορωνοϊού. Τι έγινε τις μέρες αυτές

Της Ελενας Ερμείδου

Μέτρα λαμβάνουν οι ασφαλιστικές με στόχο να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Τα προβλήματα που ξεπήδησαν από την πανδημία ανέδειξαν κενά τα κενά στους όρους των ασφαλιστικών συμβάσεων. Συγκρούσεις και διαφωνίες υπήρξαν ως προς το εύρος των καλύψεων κυρίως στις ευθύνες, όπως υπήρξαν και αυτοί που για πολιτικούς λόγους, όπως ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε το φαινόμενο της πανδημίας για να πουλήσει ‘άδειο’ πακέτο προστασίας στου πολίτες των ΗΠΑ.

Υγεία και γενικές ασφαλίσεις μένουν στο επίκεντρο

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά καθυστέρησε, αρχικά να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προέκυψαν, ωστόσο σε μικρό χρονικό διάστημα η ανταπόκριση της ήταν πολύ καλή και σε πολλαπλά επίπεδα.

Η απόφαση που έλαβε η Πολιτεία να αναλάβει τους κινδύνους υγείας από τον κορωνοϊό δεσμεύοντας νοσοκομεία και κλίνες ΜΕΘ ήταν από άποψη διαχείριση ιθύνουσας σημασίας, κατευθύνοντας μεταξύ άλλων και τις ασφαλιστικές να παίξουν το ρόλο για τον οποίο δραστηριοποιούνται. Το κράτος ανέλαβε τους κινδύνους, οι ασφαλιστικές λειτουργούν επιδοματικά.  Το κόστος της πανδημίας στην υγεία και την ζωή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι μικρό για την Ελλάδα, και ελάχιστο για τις ασφαλιστικές τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο IW.  Νηνεμία επικρατεί και από την πλευρά των αντασφαλιστικών του κλάδου υγείας και ζωής καθώς βλέποντας ότι το κράτος ανέλαβε τον μεγάλο κίνδυνο μειώθηκαν οι ανησυχίες.

Τουριστικές ασφαλίσεις με πολλά ερωτήματα

Τα πολλά ερωτήματα φεύγουν από το κλάδο υγείας και ζωής και μεταφέρονται στις γενικές ασφαλίσεις, στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και τις τουριστικές. «Πρόκειται για ένα ρίσκο ανυπολόγιστης αξίας» τονίζει στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς στο IW, προσθέτοντας πως μία από τις ασφαλιστικές γενικών κλάδων διώχνει συμβόλαια που είχε στον τουρισμό, κρατώντας μόνον όσα είναι κερδοφόρα και όσα δεν έχουν υψηλό ρίσκο, επιβαρύνοντας τα εποπτικά κεφάλαια.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς ο τουρισμός για να λειτουργήσει πρέπει πρώτα να λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός της ασφάλισης έναντι ακυρώσεων, αναβολών, ευθυνών, απώλειας εσόδων, ατυχημάτων, οι ασφαλιστικές μελετούν τα σημεία που θα δώσουν καλύψεις σε συνεργασία με αντασφαλιστές.

Προτεραιότητα δίνεται αυτή την στιγμή στο τι θα αποφανθούν οι Σύνδεσμοι και οι Τουριστικές Ενώσεις από τις συζητήσεις που διεξάγουν με αρμόδιους κρατικούς και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Στην συζήτηση αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ασφαλίσεις πιστώσεων και εγγυήσεων οι οποίες όμως λόγω την πανδημίας αντιμετωπίζουν αυξημένους δείκτες πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων.

Το αυτοκίνητο και πάλι στο επίκεντρο

Ενα καλό και ένα κακό πρόεκυψε από την επέλαση της πανδημίας. Το καλό ήταν ότι μειώθηκε ο δείκτης ατυχημάτων άρα και οι αποζημιώσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το κακό ότι αρκετοί εγκαταλείποντας τα αυτοκίνητα τους, τα άφησαν ανασφάλιστα. Στελέχη της αγοράς ωστόσο δηλώνουν ότι μία μερίδα θα τα ασφαλίσεις με την άρση των μέτρων ενώ μία άλλη θα τα ασφαλίσεις κατά την αναγγελία του προστίμου.

Το μετέωρο βήμα των αγορών 

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι οι επιπτώσεις που έχει φέρει ο κορωνοϊός στους δείκτες Solvency II, λόγω της μεταβλητότητας και αστάθειας των αγορών. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς οι ασφαλιστικές οι οποίες πέρυσι είχαν δείκτη Φερεγγυότητας πάνω από 200% δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Περαιτέρω οι ασφαλιστικές βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χαμηλές αποδόσεις,τα χαμηλά επιτόκια τα οποία για ορισμένες χώρες είναι κάτω των εγγυημένων αποδοσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*