Η άνοδος 23,8% στα τροχαία ατυχήματα πριν το lockdown και η ανησυχία για τα ανασφάλιστα

του Βάιου Κρόκου

Την ώρα που η συζήτηση για τα ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα για τον μήνα Φεβρουάριο – λίγο πρίν, δηλαδή, το γενικό lockdown – δεν είναι ενθαρρυντικά:

Συγκεκριμένα, υπήρξε άνοδος κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο μόνιμος “πονοκέφαλος” της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ και δυσοίωνο φαντάζει το τοπίο το επόμενο διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς πως για το πρώτο 4μηνο καταγράφεται ραγδαία μείωση των ασφαλισμένων οχημάτων κατά 127 χιλ περίπου, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλισης Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρη Ζορμπάς.

Σαφώς ένα μέρος της μείωσης στο σύνολο του ασφαλισμένου στόλου αφορά την περίοδο από τον περιορισμό των μετακινήσεων και έπειτα, όπως και δεδομένο είναι το γεγονός της μείωσης των ατυχημάτων – όπως έχει εκτιμήσει και η ασφαλιστική αγορά η οποία καλείται να το προσμετρήσει για τον σχετικό δείκτη ζημιών.

Το διακύβευμα ωστόσο για την επόμενη μέρα – και την νέα κανονικότητα – είναι και πάλι ο βαθμός της ασφαλιστικής συνείδησης, ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων και η επι το συνόλω οδηγική μας συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 47 νεκροί, 31 βαριά τραυματίες και 965 ελαφρά τραυματίες, έναντι 39 νεκρών, 36 βαριά τραυματιών και 774 ελαφρά τραυματιών τον Φεβρουάριο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,5% σε νεκρούς, μείωση κατά 13,9% σε βαριά τραυματίες και αύξηση κατά 24,7% σε ελαφρά τραυματίες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*