UBS: Οι πλούσιοι ποντάρουν σε μετοχές

Σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) που διεξάγει η UBS, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, οι εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν αισιόδοξοι ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, παρά την απότομη υποχώρηση της εμπιστοσύνης σε βραχυπρόθεσμη βάση λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 4.108 εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές για τον μήνα Απρίλιο, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιφέρειάς του, ποσοστό το οποίο ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητο από την προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πριν από τρεις μήνες. Το 46% εξέφρασε αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, καταγράφοντας πτώση από το 67%.

Το μερίδιο των επενδυτών που εκφράζει βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία παρουσίασε τη σημαντικότερη υποχώρηση στις ΗΠΑ, από 68% σε 30%, και τη λιγότερο σημαντική υποχώρηση στην Ευρώπη, πλην της Ελβετίας, από 58% σε 50%. Στην Ασία, υποχώρησε από 71% σε 55%, στη Λατινική Αμερική από 60% σε 49% και στην Ελβετία από 47% σε 28%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% των επενδυτών αναμένει ότι θα διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τις επενδύσεις του στη χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 37% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες επενδύσεις. Επιπλέον, το 23% πιστεύει ότι τώρα είναι καλή εποχή για αγορά μετοχών, ενώ το 61% θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς μόνον εάν οι μετοχές σημειώσουν επιπλέον πτώση 5-20%.

Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι επίσης θετικοί ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και εκφράζουν διαρκώς την επιθυμία για επενδύσεις στις δικές τους επιχειρήσεις. Αισιόδοξο σχετικά με τις επιχειρήσεις του δηλώνει το 61%, ποσοστό μειωμένο έναντι του 73% της προηγούμενης έρευνας. Το 27% σχεδιάζει περισσότερες προσλήψεις, έναντι του 17% που σχεδιάζει μείωση προσωπικού. Η διαφορά ανάμεσα στις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν προσλήψεις και σε εκείνες που σχεδιάζουν απολύσεις ήταν μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική (+22 ποσοστιαίες μονάδες) και μικρότερη στην Ελβετία (+2 ποσοστιαίες μονάδες).

Τόσο οι επενδυτές όσο και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανέφεραν τον ιό COVID-19 ως τον κύριο παράγοντα ανησυχίας, σε ποσοστό 57% και 60% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*