Ποιος είναι ο κλάδος που αν δεν ασφαλιστεί, δεν δουλεύει

Της Ελενας Ερμείδου

Πάνω από το 20% του ΑΕΠ φτάνει η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στην Ελλάδα, η πόρτα του όμως παραμένει κλειστή. Ακόμα και όταν  ανοίξει υπάρχει κίνδυνος να ξανακλείσει με παράπλευρες απώλειες που θα δημιουργήσουν ντόμινο αφερεγγυοτήτων και πτωχεύσεων στο κλάδο επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική του θέση.

«Ο τουρισμός αν δεν ασφαλιστεί, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει» δηλώνει πηγή του IW, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά τα καίρια θέματα που πρέπει  να δρομολογήσουν, ξενοδόχοι, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τουριστικοί πράκτορες.

Διαβάστε: Χρειάζεται ν’ αλλάξει το μοντέλο τουριστικών ασφαλίσεων;

Ένα από τα θέματα προς διευθέτηση είναι το πώς θα πληρωθεί ο ξενοδόχος, αν πελάτης του νοσήσει από κορωνοϊό εν μέσω διαμονής στο κατάλυμα και επί πλέον τι θα γίνει αν ο ίδιος πελάτης απαιτήσει αποζημίωση.

Στην ίδια λογική, τι θα γίνει πελάτης του ξενοδοχείου νοσήσει πριν την είσοδο του στη χώρα. Πώς θα αποζημιωθεί ο ξενοδόχος σε περίπτωση ακύρωσης. Ή ποια θα είναι η σχέση του τουριστικού πράκτορα με τον ξενοδόχο κατά την περίπτωση μαζικών ακυρώσεων;

Ο ΣΕΤΕ από την πλευρά ζητά μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και παραμονής του θαλάσσιου τουρισμού στο 12%.

Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020: Αυτό θα γίνει μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών (αναλογικά με την συνεισφορά και του εργαζομένου) και συμπληρωματικών επιδομάτων στη λογική του Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020. Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη, για το 2020.

ργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων: Έχει ήδη ανακοινωθεί το εγγυοδοτικό (εγγυήσεις ύψους έως 2 δισ. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας), που με τη μόχλευση μπορεί να φτάσει τα 7 δισ., ενώ ενημερωθήκαμε για άτοκα δάνεια του ΤΕΠΙΧ έως του ποσού των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση, η πλατφόρμα αιτήσεων των οποίων ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Είναι κρίσιμο να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες παρόμοιας χρηματοδότησης, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, διότι οι ανάγκες ρευστότητας για επανεκκίνηση θα είναι τεράστιες.

Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.

Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων κατασκευών, τεχνολογίας και υπηρεσιών, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

Ειδική ανταγωνιστικότητα χρεώσεων υποδομών 2020-2021: Περίπου 22 εκατ. επιβάτες από το σύνολο των 33 εκατ. αφίξεων του 2019 έρχονται με αεροπλάνο. Τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού, με σημαντικούς πολλαπλασιαστές για την οικονομία και το γύρω από αυτά οικοσύστημα, ενώ τα σημαντικότερα λειτουργούν σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης, με σημαντικό τίμημα προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ το 65 % ξενοδόχων θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή). Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Μεταξύ των ευρημάτων το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση,  η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1 % του τζίρου τους.  Αντίστοιχα  66,6% των ξενοδοχείων  εποχικής λειτουργίας  δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο  31,4%.

Διαβάστε: Οι κύκνοι δεν είναι όλοι λευκοί, ούτε για τους ασφαλιστές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*