Σε χρόνο ντε τε επανήλθαν οι αντασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Επανέρχονται τα κεφαλαιακά επίπεδα των αντασφαλιστών καθώς διορθώνουν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες . Το άνοιγμα έχει μειωθεί στο 5% από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Willis Re τα κεφάλαια των αντασφαλιστών συρρικνώθηκαν κατά 20% στα τέλη Μαρτίου από την μεταβλητότητα που δημιούργησε η πανδημία στις αγορές κεφαλαίων, απειλώντας την ζήτηση για καλύψεις.

Από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα διορθώνουν σταδιακά οι αγορές, η μεταβλητότητα συνεχώς μειώνεται συνεπώς σημειώνεται ανάκαμψη. Ακόμα και αυτή η ενδιάμεση διόρθωση υπήρξε αρκετή για να ενισχυθεί τα παγκόσμια αντασφαλιστικά κεφάλαια ενώ όσο οι αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των αντασφαλιστών θα βελτιώνονται, τόσο θα ενισχύονται τα κεφάλαια τους.

Αυτό ήταν αρκετό για την ενίσχυση του παγκόσμιου αντασφαλιστικού κεφαλαίου, δεδομένης της πολύ καλύτερης εικόνας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων αντασφαλιστών.

Ο ιός χτύπησε και του δείκτες Φερεγγυότητας ΙΙ των αντασφαλιστών οι οποίοι μειώθηκαν από το 210% στο 190% περίπου. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά έχουν ξαναπάρει την ανιούσα από τα μέσα Απριλίου.

Δεν ισχύει, ωστόσο αυτό για όλες τις (αν)τασφαλιστικές αναφέρει η μελέτη της Willis Re. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη παρατηρήσει διαβρώσεις στα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για αντασφάλιση και θα συνεχίσει καθώς πλησιάζει η περίοδος των ανανεώσεων.

Την περίοδο αυτή, τα αντασφαλιστικά κεφάλαια αποτελούν τις πιο προσιτές πηγές κεφαλαίων καθώς οι αγορές παραμένουν νευρικές. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να υπάρξουν ευκαιρία για ορισμένους παρόχους αντασφαλιστικών κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων και των ILS να παρέχουν αυξημένη υποστήριξη κατά τις ανανεώσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*