Φωκίων Μπράβος: Ο άνθρωπος της χαρισματικής ευστοχίας…

Με έντονη παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ο Φωκίωνας Μπράβος θεωρείται από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μέχρι σήμερα εξέλιξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα περισσότερα από 40 χρόνια ενεργούς παρουσίας του στα ασφαλιστικά δρώμενα τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους του κλάδου οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για να αναπτυχθεί η ιδέα της ασφάλισης, να γίνει γνωστό το ασφαλιστικό προϊόν στο ευρύ κοινό, και να αναπτυχθεί ο κλάδος.

Μέσα από αυτές τις δυναμικές προσπάθειες δεκαετιών κατόρθωσε να φτιάξει τη δική του ασφαλιστική εταιρεία την International Life, η οποία για πολλά χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις λιγοστές πλέον γνωστές και επώνυμες ελληνικές εταιρείες.

Η ζωή του δεν ήταν εύκολη καθώς δεν ήταν γόνος επιχειρηματιών και η σημερινή του εξέλιξη είναι προϊόν της δικής του προσπάθειας, της συγκυρίας, των επιλογών και άλλων παραγόντων που τον έβαλαν στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών.

Από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να πάρει τη ζωή στα χέρια του, να σπουδάσει, να εργαστεί, να κουραστεί πολύ σε κάθε βήμα, σε κάθε επιλογή.

Σεμνός στην παρουσία του δεν δημιουργεί αντιπάθειες, δεν προκαλεί και ίσως αυτό να είναι και το χάρισμά του, το οποίο του προσέφερε τη δυνατότητα να προχωρεί χωρίς τριβές. Οι άνθρωποι της αγοράς, οι συνάδελφοι του μιλούν σχεδόν πάντα θετικά για τον Φωκίωνα και όπως λένε εκπέμπει φιλικότητα, παρακολουθεί τον συνομιλητή του, ακούει καλά τους άλλους και δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο.

Η αποδοχή του από τους συναδέλφους του και η προσωπική του δυναμική αποτυπώθηκε και στην ανάδειξή του στα αξιώματα των θεσμικών οργάνων του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και μπόρεσε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του κλάδου σε μια δύσκολη περίοδο παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα.  

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπράβος κατάφερε να προχωρήσει μέσα από καλές επιλογές τις οποίες διέκρινε από μακριά. Σαν να είχε κάποιο ταλέντο σε αυτό το οποίο και του απέδωσε πολλά. 

Χωρίς να προκαλεί «τραύματα» απόκτησε προσωπική περιουσία μέσω επιχειρηματικών κινήσεων συνάπτοντας συνεργασίες που είχαν προοπτικές. Πάντα η  προσοχή του ήταν στραμμένη στον ιδιωτικό τομέα. Πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. 

Την επιλογή του αυτή την έκανε φανερή και στην πράξη καθώς και όσες φορές επιχείρησε να συνεργαστεί με ασφαλιστικές εταιρείες δημόσιου χαρακτήρα (Αστήρ Αγροτική), τελικώς είτε αποχώρησε είτε δεν προχώρησε.
Τα βήματα της ζωής του είναι αξιόλογα. 

Η εκκίνηση στην ασφαλιστική αγορά έγινε το 1969 όπου εργάστηκε ως ασφαλιστής στην εταιρεία ιταλικών συμφερόντων RAS ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ. Σύντομα αναζητώντας κάτι καλύτερο έφυγε για την Ιταλία όπου έμεινε δύο χρόνια αποκτώντας βαθιά εκπαίδευση σε μεγάλα ασφαλιστικά προγράμματα, και ανέλαβε το εμπορικό και αναπτυξιακό κομμάτι της εταιρείας και την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα. Ωστόσο το 1983 ο κ. Μπράβος σταμάτησε και την συνεργασία του. 

Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε την International Hellas με έμφαση στις γενικές ασφάλειες ενώ παράλληλα σύναψε στον τομέα ζωής συμφωνία με την εταιρεία ΑΣΤΗΡ. Παράλληλα ο κ. Μπράβος προχώρησε σε συνεργασία με τις εταιρείες ΝΝ και Αlico. Ωστόσο σύντομα αποφάσισε ότι η συνεργασία με τον Αστέρα δεν μπορούσε να προχωρήσει. Το επόμενο καθοριστικό βήμα έγινε το 1990. Μετά από συζητήσεις με τον γερμανικό όμιλο εταιρειών Aachener und Munchener ιδρύθηκε ο όμιλος International Life  με κύριους μετόχους (65%) του Γερμανούς. 

Ωστόσο σύντομα υπήρξαν ανατροπές. Η γερμανική εταιρεία εξαγοράζεται από τον χρηματοοικονομικό όμιλο Generali.  Άμεσα ο κ. Μπράβος άδραξε την ευκαιρία και αποχώρησε από το νέο σχήμα αγοράζοντας της μετοχές των γερμανών εταίρων του. Ήταν η στιγμή που ο κύβος ερρίφθη καθώς πήρε στα χέρια του αποκλειστικά όμιλο της International Life. Από τότε ο όμιλος αναπτύσσεται σταθερά κάνει ανοίγματα και επιχειρηματικές κινήσεις και διαθέτει πλειάδα θυγατρικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Σήμερα ο όμιλος International Life με βάση τα αποτελέσματα του 2009 βρίσκεται σε περίοδο κερδοφορίας με συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 εκατ  ευρώ. 

Ταυτόχρονα, η παραγωγή, το μερίδιο αγοράς και η πελατειακή βάση της International Life έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση η οποία έχει ενισχυθεί, αφενός εξαιτίας της εξαγοράς της Universal Life και αφετέρου μέσω των ισχυρών συνεργασιών που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος μέσα στους τελευταίους μήνες όπως με την MetLife, ING, ΚΟΣΜΟΣ Ασφαλιστική

Όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα από 40 χρόνια ενεργής παρουσίας του κ. Μπράβου στην αγορά αποτελούν τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη συνέχιση της προσωπικής του επιχειρηματικής ιστορίας στην αγορά.

 

 

 

One comment

  1. Είχα την τιμή στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πολύ νεος τότε
    να εργαστώ στην εταιρεία ασφαλιστική Αδριατική.Εκει τον γνώρισα , καθώς και τον πατέρα του κ. Ιωάννη Μπράβο.
    Αξιόλογοι και οι δύο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*