ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική: Παράγοντας σταθερότητας το 214,63% του SCR

Για το έτος 2019, η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική υπερκάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεών της που απορρέουν από το πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ με τον δείκτη Φερεγγυότητας SCR (SCR Ratio) να διαμορφώνεται σε 214,63%.

Η κεφαλαιακή επάρκεια που αναδεικνύεται από τον υψηλό δείκτη φερεγγυότητας και από το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων αποτελεί παράγοντα ασφάλειας από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας περιόδου από τον Covid-19, εκτιμά η διοίκηση.

Σύμφωνα με την Έκθεση Φερεγγυότητας & Χρηματοοικονομικής κατάστασης

Όπως εκτιμάται ήδη από τους οικονομικούς αναλυτές, η πανδημία COVID-19 αναμένεται να έχει σημαντικές  επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αναφορικά με τη χώρα μας υπάρχει ήδη μια πρώτη εκτίμηση για οικονομική ύφεση το 2020, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και των αρνητικών συνεπειών του ιού στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, γεγονός που πρόκειται να επηρεάσει έμμεσα και την ασφαλιστική αγορά.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο η Εταιρεία μας παρακολουθεί στενά και μελετά ανελλιπώς τις εξελίξεις, θέτοντας τους εξής στόχους:

– Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών της
– Λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στη λειτουργία της
-Προστασία της οικονομικής της θέσης

Επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα

Το εύρος των επιπτώσεων του COVID-19 στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας αναμένεται να εξαρτηθεί από παράγοντες όπως, η διάρκεια της πανδημίας, η διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων καθώς και τυχόν λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων ενόψει της επικείμενης επαναφοράς των δραστηριοτήτων της οικονομίας σε κανονικές συνθήκες.

Το επιχειρησιακό μοντέλο της ΟΡΙΖΩΝ ΑΕΓΑ βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εμπορικούς συνεργάτες – διαμεσολαβητές, οι οποίοι αποζημιώνονται με βάση προμήθεια που συνδέεται με τα έσοδα της εταιρείας από την παραγωγική τους δραστηριότητα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται μεταβολή στη λειτουργική δραστηριότητα της εταιρείας και ειδικά σε ό,τι αφορά συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάζονται άμεσα από την παραγωγή ασφαλίστρων και από την απόδοση των επενδύσεων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει η Διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, η Εταιρεία με τη συντηρητική επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί πιστά τόσο στη διαχείριση του ενεργητικού της όσο και στην ανάπτυξη των εργασιών της, έχει θωρακιστεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμα και τόσο σοβαρές κρίσεις και να προσαρμόζεται σε κάθε νέο δεδομένο, γεγονός που αντανακλάται στα μεγέθη της.

Εξέλιξη Παραγωγής – Δείκτης αύξησης παραγωγής Α’ Τριμήνου 2020 12,1%

Η διάρκεια υπολειτουργίας της αγοράς μέχρι την οριστική άρση των σχετικών μέτρων εφόσον ο ιός δείχνει να υποχωρεί, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη επανεμφάνιση του το φθινόπωρο που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε περιορισμό της και στον αντίποδα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων κλάδων, πιθανόν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, που οφείλουμε να αξιολογούμε σε καθημερινή βάση.

Σε σύγκριση με το υποβληθέν επιχειρηματικό μας πλάνο και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο είναι αυτός των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, που εκτιμούμε ότι σε σχέση με την οριακή άνοδο 4% που είχαμε προβλέψει πιθανότατα να έχει μια πτώση της τάξεως 5%-7%.

Οι υπόλοιποι κλάδοι, δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις και με δεδομένο ότι με στοιχεία Α’ Τριμήνου 2020, ο δείκτης αύξησης παραγωγής είναι 12,1% σε σχέση με το προβλεπόμενο 10%, φαίνεται πως και μια μερική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μας, πιθανότατα να μην επηρεάσει το τελικό προσδοκώμενο χαρτοφυλάκιο, παρά μόνο ίσως τη διάρθρωση του μερικώς

Η Διοίκηση παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις επανεκτιμώντας σε συνεχή βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στο συνολικό προφίλ κινδύνου και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει σταθερή την υψηλή κεφαλαιακή της θέση.

Δεδομένης της συνθήκης που έχει διαμορφωθεί, προσανατολίζεται στην εκπόνηση ιδίας αξιολόγησης κινδύνου & φερεγγυότητας μόλις συγκεντρωθεί ικανός όγκος στοιχείων και πληροφοριών που να επιτρέπει την αναθεώρηση των μεγεθών του επιχειρηματικού της πλάνου.

Δείτε αναλυτικά: Συνοπτική Έκθεση Φερεγγυότητας & Χρηματοοικονομικής κατάστασης ΟΡΙΖΩΝ ΑΕΓΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*