ΜΙΝΕΤΤΑ: Στο 122,26% ανήλθε ο δείκτης φερεγγυότητας το 2019

Ο δείκτης κάλυψης Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2019
ανήλθε σε 122,26%. Η Εταιρία το 2019 έχει κάνει χρήση προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας (“Volatility Adjustment –VA”), ενώ, δεν συμπεριέλαβε την δυνατότητα που δίδεται από την Φερεγγυότητα ΙΙ περί υπολογισμού της αναγνώριση προσαρμογής για την ικανότητα απορρόφησης ζημιών των αναβαλλόμενων φόρων (LACDT).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας:

Ο Δείκτης κάλυψης Κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 122,3% έναντι 117,1% το 2019. Κύρια βελτίωση προέρχεται από την θετική μεταβολή των επιλέξιμων Ιδίων κεφαλαίων, αποτέλεσμα της βελτίωση των αποτελεσμάτων από την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα της Εταιρίας.

Η εν λόγο βελτίωση από την θετική μεταβολή των επιλέξιμων Ιδίων κεφαλαίων σε €2,0 εκ. αποδίδεται σε συνδυαστικό αποτέλεσμα αύξησης αποτελεσμάτων πέραν της επίδρασης των ενεργειών λειτουργικής αναδιάρθρωσης και επέφερε συνολική αύξηση € 2 εκ. στα επιλέξιμα Ίδια Κεφάλαια.

Περαιτέρω η αύξηση της Απαίτησης Φερεγγυότητας ανήλθε σε €0,2 εκ. συνέπεια των επιχειρηματικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων.

Συνοπτικά για την πορεία της εταιρείας και τα μεγέθη

Η Εταιρία ολοκλήρωσε την χρήση του 2019 εν μέσω προκλήσεων και προσδοκιών με κυριότερες:

-Την περιορισμένη μεγέθυνση σε σχέση με τις προσδοκίες της εταιρείας για την εξέλιξη της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς Ζημίων και ιδιαίτερα της Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων που συρρικνώθηκε συνολικά κατά 2,5%.

-Τον επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής βάσης με επιδίωξη στην γεωγραφική διεύρυνση κατά κανόνα εκτός Αττικής στον κλάδο αυτοκινήτου, καθώς και με εφαρμογή της ΙDD για την κανονιστική συμμόρφωση του δικτύου και των συνεργατών.

-Την συνέχιση της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιοργάνωσης της Εταιρίας. Η επιτυχής λειτουργική απόδοση έδωσε την δυνατότητα για πιο αποτελεσματική διαχείριση του προφίλ των κινδύνων της Εταιρίας προς όφελος και των πελατών. Η Διοίκηση έχοντας αποφασίσει ως μέρος του στρατηγικού της πλάνου την αναδιάρθρωση του Ισολογισμού και την βελτίωση της κατανομής ανάληψης κινδύνων, συνέχισε την πρακτική αυτή στην χρήση του 2019 με περαιτέρω ανάληψη ενεργειών που συνέβαλαν στην βελτίωση του συντελεστή Φερεγγυότητας επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά από την εφαρμογή του SII την υπέρβαση του στόχου 120%.

Η Εταιρία απέδειξε την αντοχή της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων, δράττοντας τις όποιες ευκαιρίες με στόχο την δημιουργία θετικών προοπτικών για το μέλλον, κατά την διάρκεια του τρίτου έτους εφαρμογής του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ.

Μελλοντικές Εκτιμήσεις

Η διοίκηση της εταιρείας κρίνει ότι η διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ήταν, και συνεχίζει να αποτελεί βασικό επιχειρησιακό στόχο της. Οι μέχρι τώρα ενέργειες θωράκισης της Εταιρίας κρίνονται επαρκώς ικανοποιητικές, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες συνεχίζουν να καλούν ως πρωταρχικό μέλημα την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Για τους ανωτέρω λόγους η Εταιρία εκτιμά ότι κατά την διάρκεια του 2019 έχει επιτύχει ένα βασικό στρατηγικό στόχο που αφορά τον επιθυμητό δείκτη κάλυψης Κεφαλαιακής Επάρκειας Φερεγγυότητας του 120%. Όταν μάλιστα η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν αυτό να συμβεί κατά την χρήση του 2020, πραγματοποιώντας τον εν λόγω στόχο ένα έτος νωρίτερα από το προγραμματισμένο

Δείτε εδώ αναλυτικά: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2019 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*