Ασφαλιστές Πιστώσεων: Συνεργασίες με εγγυήσεις, και εκχωρήσεις ασφαλίστρων

Της Ελενας Ερμείδου

Συνέργειες για πρόχειρες συμβουλές ψυχολογίας που πηγάζουν από σκέψεις άλλων και ενίοτε είναι ανεφάρμοστες ή συνέργειες για συμβουλές και διαχείριση που πηγάζουν από εφαρμοσμένες πρακτικές δεκαετιών που αποδεδειγμένα έχουν στηρίξει την οικονομία και την εφοδιαστική αλυσίδα;

Οι ασφαλιστές πιστώσεων και η ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Γερμανίας επέλεξε το δεύτερο και συνεχίζει με την σταδιακή άρση των μέτρων που έχει ξεκινήσει ήδη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι ασφαλιστές πιστώσεων εκτάκτως συμμάχησαν για να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με την GDV οι ασφαλιστές πιστώσεων καλύπτουν περίπου το 15% των Γερμανικών εξαγωγών, συνεπώς με την συγκρότηση της συμμαχίας αυτής συνεισφέρουν σημαντικά στην διασφάλιση των εξαγωγών της Γερμανίας.

Η συμμαχία διασφάλισης πιστωτικού κινδύνου επιτρέπει στους ασφαλιστές πιστώσεων να δώσουν συνολικό άνοιγμα 400 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πελάτες τους. Η εγγύηση που δίνει η κυβέρνηση της Γερμανίας επιτρέπει με άλλα λόγια να πάρουν περισσότερο κίνδυνοι οι ασφαλιστές πιστώσεων από ότι θα μπορούσε να πάρει το underwriting στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η συμμαχία, τούτων δοθέντων, σταθεροποιεί τον μηχανισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, αποτρέποντας αντιδράσεις, παράλληλα επαναφέροντας την εμπιστοσύνη σε όλη την αλυσίδα, προμηθευτές και πελάτες, σταθεροποιώντας την οικονομία

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα εγγυηθεί αποζημιώσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Σε αντάλλαγμα οι ασφαλιστές πιστώσεων δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν επίπεδο κάλυψης πιστωτικών γραμμών αξίας 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επί πλέον οι ασφαλιστές πιστώσεων καλύπτουν ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων που φέρουν τον κίνδυνο της χρεωκοπίας , υπερβαίνοντας τις κρατικές εγγυήσεις , μεταβιβάζοντας τα 2/3 των συνολικών ασφαλίστρων του 2020 στην κυβέρνηση.  Το 2019 αναφέρει η GDV τα συνολικά έσοδα από τα ασφάλιστρα πιστώσεων διαμορφώθηκαν στα 817 εκατομμύρια.

Κοινός στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και των ασφαλιστών πιστώσεων είναι η σταθεροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και των εταιρειών των οποίων τα οικονομικά ήταν υγιή πριν την πανδημία. Οι κρατικές εγγυήσεις δίνονται για την στήριξη των συναλλαγών που ενέχουν κίνδυνο από την πανδημία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*