Rear view of themis statue with balance scales.

Aναίρεση απόφασης για ασφαλιστική απάτη που σχετίζεται με εμπρησμό

Σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησαν δύο ξένοι  υπήκοοι που είχαν καταδικαστεί για ασφαλιστική απάτη με εμπρησμό αυτοκινήτου για να εισπράξουν ασφαλιστική αποζημίωση ύψους 29.000 ευρώ.

Η προσφυγή τους έγινε δεκτή, καθώς ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Συμφωνα με  το lawandorder.gr ο Άρειος Πάγος, αναίρεσε την εφετειακή απόφαση κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται πλήρως η κατηγορία του εμπρησμού σε βάρος τους.

Ειδικότερα, ο  κάθε ένας από τους  δύο αλλοδαπούς καταδικάστηκε  από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων  σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή, για  εμπρησμό και απάτη σχετικά με τις ασφάλειες κινητών πραγμάτων από κοινού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση από κοινού οι δυο αλλοδαποί φέρονται ότι περιέλουσαν το εσωτερικό του αυτοκινήτου τους μάρκας BMW Χ5, 4.400 κυβικών με εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε αυτό. Προηγουμένως είχαν σταθμεύσει το όχημα στον περιφραγμένο με πέτρινη μάντρα ύψους ενός μέτρου περίπου, προαύλιο χώρο της υπό ανέγερση οικοδομής, ιδιοκτησίας του ενός εκ των δύο. Το αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς όμως η φωτιά  εξαπλώθηκε στον προαύλιο χώρο του οικοπέδου, λαμβάνοντας διαστάσεις πυρκαγιάς, από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για τις όμορες ιδιοκτησίες.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δυο αλλοδαποί υποστήριξαν ότι όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν εκεί αλλά σε καφετέρια άλλης κοντινής περιοχής. Κάτι μάλιστα,  που επιβεβαιώνεται από τους μάρτυρες υπεράσπισης που εξετάσθηκαν στο ακροατήριο. Ωστόσο, καταδικάστηκαν διότι σύμφωνα με το Εφετείο έκαψαν το όχημά τους προκειμένου να εισπράξουν το ποσό των 29.000 ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία που το είχαν ασφαλίσει.

Μετά την καταδίκη τους και οι δυο προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνους εφετειακή απόφαση για έλλειψη  ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτησή τους και έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Και αυτό γιατί η απόφαση του Εφετείου δεν αναφέρεται, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ειδικότερα στα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία και στοιχειοθετούν  το έγκλημα του εμπρησμού από κοινού για το οποίο κηρύχθηκαν ένοχοι οι δύο αλλοδαποί, ούτε προέκυψαν «οι νομικές σκέψεις με τις οποίες υπήχθησαν τα περιστατικά αυτά στις διατάξεις που εφαρμόσθηκαν». Ούτε όμως η εφετειακή απόφαση αντικρούει θεμελιωμένα τους ισχυρισμούς των δυο ανδρών, ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν σε άλλη περιοχή. Έτσι, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και την ανέπεμψε προς νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο που την εξέδωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*