Ασφάλιση Οχημάτων: Οι υπεύθυνοι οδηγοί και ο σκεπτικισμός για μειώσεις ασφαλίστρων

του Βάιου Κρόκου

Η υπεύθυνη στάση των πολιτών και η συμμόρφωση της πλειοψηφίας στα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας πιάνουν τόπο τελικά και σε άλλες εκφάνσεις τους στην καθημερινότητα: Στην ασφάλιση των οχημάτων τους.

Ειδικότερα, για την ώρα, απομακρύνονται τα σενάρια περί αύξησης τωνς ανασφάλιστων ΙΧ στους ελληνικούς δρόμους καθώς οι οδηγοί συνεχίζουν να ασφαλίζουν τα οχήματα τους (ανανεώσεις) και εν μέσω κορωνοϊού: Για προσωπικούς λόγους, για λόγους ανάγκης, γιατί αναγνωρίζουν την υποχρεωτικότητα ή ακόμα γιατί είναι πολύς μικρός ο χρόνος της καραντίνας και η έκταση των συνεπειών της κρίσης ώστε να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την ασφάλιση τους.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες προφανώς παραμένουν ασφαλισμένοι ενώ αναιμική (1,2% για το σύνολο της αγοράς) είναι η μείωση των ασφαλισμένων οχημάτων από την εφαρμογή του lockdown στη χώρας μας, κυρίως σε ΙΧ και δίκυκλα. Στην τελευταία κρίσιμη καταγεγραμμένη περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα του 1%.

Διαβάστε επίσης: Δ. Ζορμπάς: Μείωση 1,2% των ασφαλισμένων οχημάτων από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Με τα σημερινά δεδομένα, θα ήταν πρόχειρο και ανεδαφικό να γίνουν εκτιμήσεις για το Loss Ratio των εταιρειών στο Αυτοκίνητο, μιας και η χρονική περίοδος από την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ακόμα πολύ μικρή, ενώ θα πρέπει παράλληλα να εξετασθούν οι συνθήκες, η έκταση και η συχνότητα – σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Στον αντίποδα, σκεπτικισμός υπάρχει από μερίδα της αγοράς για τις πρόσφατες μειώσεις των ασφαλίστρων σε συμβόλαια λόγω κορωνοϊού.

Περαιτέρω, ερωτηματικό αποτελεί κατά πολλούς αν πρόκειται για καθαρά πρόσκαιρα οφέλη και το αν αυτές οι κινήσεις θα φέρουν τελικά σοβαρή διαφορά στο οικονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών.

Για την ώρα, έχουν υπάρξει κυρίως μειώσεις από εταιρείες στο ασφάλιστρο ή παρέχονται δωρεάν λίγοι μήνες σε ετήσιο ασφαλιστήριο.

Αν και έχει ειπωθεί αρκετές φορές από πληθώρα στελεχών η ανάγκη για αύξηση στα ασφάλιστρα των συμβολαίων, μένει να δούμε αν η παραπάνω τάση θα συνεχιστεί.

Η χρονική διάρκεια της κρίσης, η συνέχιση των μέτρων και των έκτακτων συνθηκών στην αγορά και το σύνολο της οικονομίας σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της κάθε εταιρείας ξεχωριστά θα δώσουν απάντηση και σε αυτό το δίλημμα.

Η ασφαλιστική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στις έκτακτες αυτές συνθήκες και σε κάθε περίπτωση η κάθε εταιρεία χαράζει την δική της πολιτική και στρατηγική…

Διαβάστε επίσης: Επικουρικό Κεφάλαιο: Σημαντική μείωση σε αποζημιώσεις – ζημιές από ανασφάλιστα ΙΧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*