Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υποβολή φετινών φορολογικών δηλώσεων, εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας και των πολλαπλών ρυθμίσεων λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ “Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή” με την οποία δίνει το σήμα της έναρξης υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις μέσω TAXISnet.

Όπως ορίζει η απόφαση οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2019, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω TAXISnet και την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία υποβολής σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται αυτή που ίσχυε και πέρσι δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου υποβάλλονται και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, καθώς και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Πιο αναλυτικά

Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα χορηγηθεί παράταση όπως εκτιμούν φοροτεχνικοί οι οποίοι αυτον τον καιρό εργάζονται πυρετωδώς ελέω κορωνοϊού

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο να αλλάξει και το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι φορολογικοί συντελεστές κινούνται από 22% έως και 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ειδικότερα:

– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ

– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*