Ευρωπαϊκή Πίστη: Ισχυρή άνοδος στα μεγέθη, +84% το μέρισμα

του Βάιου Κρόκου

Ισχυρή άνοδο σε βασικά και επιμέρους μεγέθη κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Πίστη για μια ακόμη χρονιά. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,3%  ενώ τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν επίσης σημαντική άνοδο 45,6%. και διαμορφώθηκαν στα 22,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί η άνοδος στον Δείκτη Φερεγγυότητας ο οποίος διαμορφώθηκε στο 167%, αυξημένος περίπου κατά 8 μονάδες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η εταιρεία αναμένεται να δώσει μέρισμα 0,24 ευρώ/μετοχή, αισθητά αυξημένο κατά 84% (0,13 ευρώ/μετοχή πέρσι).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

-Αύξηση κερδών προ φόρων κατά 45,5%, στα 22,4 εκ. ευρώ
-Αύξηση συνολικών Εσόδων κατά 11,3 %, στα 225,3 εκ. ευρώ
-Ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 21,8%, στα 141,2 εκ. ευρώ

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Στέφανος Βερζοβίτης  παρουσία των κκ. Χαλκιόπουλου και Γκούσκου επεσήμανε την σημαντική αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων, απόρροια των επιτυχημένων εργασιών σε όλους τους βασικούς κλάδους της εταιρείας.

Ειδικότερα, στον κλάδο Ζωής κατεγράφη αύξηση περί το 20%, ενώ άνοδος περί το 5% υπήρξε σε Αυτοκίνητο και λοιπούς Γενικούς Κλάδους.

“Η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια κινείται πάνω από τον μέσο όρο αύξησης της αγοράς (+11,2% έναντι 8,7% όπως εκτιμάται αντίστοιχα), γεγονός που έφερε αύξηση του μεριδίου της αγοράς της εταιρείας”, σημείωσε.

Ειδικότερα, ο όμιλος με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα, κατέχει μερίδιο αγοράς 5,2%, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες του.

Αναφορικά με το τεχνικό αποτέλεσμα, σημαντική ήταν επίσης η αύξηση στα 42,9 εκ. ευρώ το 2019 έναντι 35 εκ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

“Η εταιρεία τιμολογεί σωστά του κινδύνους που αναλαμβάνει και όλοι οι κλάδοι συνεισφέρουν σημαντικά, δημιουργώντας ισορροπία στο τεχνικό αποτέλεσμα”, τόνισε ο κ. Βερζοβίτης.

Στην εποχή του COVID-19

“Η ασφαλιστική βιομηχανία επηρεάζεται λιγότερο από άλλους κλάδους γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά Ανανεώσεις συμβολαίων. Σίγουρα οι νέες εργασίες θα επηρεαστούν σ’ ένα βαθμό αλλά όλα εξαρτώνται από την χρονική έκταση της κρίσης και άλλους παράγοντες. Η εταιρεία έχει ήδη κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές. To management είναι ευέλικτο και μπορεί να κάνει άμεσα τις όποιες αλλαγές. Το ίδιο είχαμε πράξει με επιτυχία τα χρόνια της κρίσης και το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Σε πρώτη φάση έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα στήριξη συνεργατών, Δικτύου και πελατών”, σημειώνει ο κ. Βερζοβίτης

Τα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο – όταν ξέσπασε η τρέχουσα κρίση – δεν δείχνουν κάποια σημαντική μεταβολή σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αντιθέτως, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται άνοδος 10% στην παραγωγή.

Όπως τονίζει η διοίκηση: “Όλοι συντεταγμένοι, με σύμπνοια και ευελιξία – παρά τις δυσκολίες – είμαστε αισιόδοξοι ότι και του χρόνου τέτοιες μέρες θα έχουμε επίσης θετικά αποτελέσματα”.

Το μήνυμα του κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου

«Το 2019 ο Όμιλος μας ολοκλήρωσε το πιο επιτυχημένο του έτος σε λειτουργικό επίπεδο. Ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη θέση του στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, σε μία χρονιά που ανέδειξε περαιτέρω τον ουσιαστικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία. Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, η πρόκληση είναι να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μετόχων μας. Μία πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε θετικά κατά τη χρήση του 2019 και αυτό αποδεικνύεται από την αδιάψευστη μαρτυρία των αριθμών. Μέσα από μια διαδρομή 42 ετών, έχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες με την εξάπλωση του Covid-19. Ήδη έχουμε προβεί σε μια σειρά δράσεων, θέτοντας τον Όμιλό μας στο πλευρό της Πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας, δωρίζοντας υγειονομικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, στηρίζοντας έμπρακτα το Υπουργείο Υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του και συμμετέχοντας στη χορηγία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα σχέδια της επιχειρηματικής συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου, θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους στρατηγικούς και οικονομικούς μας στόχους, όπως αυτοί έχουν τεθεί στο τριετές επιχειρηματικό μας πλάνο».

Τα βασικά σημεία του 2019

-Ισχυρή αύξηση 45,5% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 εκ. ευρώ., από 15,4 εκ. ευρώ
το 2018.

-Αύξηση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 11,3%, στα 225,3 εκ. ευρώ.

-Τα εγγεγραμμένα (μικτά) ασφάλιστρα και συναφή έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,2% στα 212,4 εκ. ευρώ
από 191,0 εκ. ευρώ το 2018, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (+28,7%).

-Αύξηση του Ενεργητικού κατά 12,2% στα 481,7 εκ. ευρώ, έναντι 429,4 εκ. ευρώ της χρήσης 2018.

-Σημαντική ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 21,8% στα 141,2 εκ. ευρώ, έναντι 115,9 εκ. ευρώ
της 31/12/2018.

-Περαιτέρω ισχυροποίηση του Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 167,6%
θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της Εταιρίας και διασφαλίζοντας το μέλλον των
εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων της.

-Αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων κατά 5,9% στα 302,6 εκ. ευρώ, έναντι 285,7 εκ. ευρώ της
προηγουμένης χρήσης.

-Αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στα 382,1 εκ. ευρώ, έναντι 333,8 εκ. ευρώ στα τέλη του
2018.

-Αύξηση των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων κατά 9,2% στα 102,2 εκ. ευρώ, έναντι 93,6 εκ. ευρώ
της προηγούμενης χρήσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*