Covid 19: Μπρος ο μηχανισμός του Ομολόγου Πανδημίας

της Ελενας Ερμείδου

Λίγο κάτω από τα 196 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να φτάσουν οι πληρωμές για τον Covid-19 που θα καταβληθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα από την έκδοση πανδημικού ομολόγου καταστροφών αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και τις ανταλλαγές των αξιών σε συγκεκριμένες τιμές των swaps, αν o Covid-19 συνεχιστεί και ενεργοποιηθεί ο  χρηματοπιστωτικός μηχανισμός. Eίναι το πρώτο παραμετροποιημένο ομόλογο στο κόσμο το οποίο στηρίζεται από τρεις κορυφαίους αντασφαλιστές τις: Swiss Re, Munich Re, Guy Carpenter.

Τα επίπεδα που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έχουν ξεπεραστεί ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένοι παράγοντες πριν την καταβολή των πληρωμών.

Η συμφωνία αυτή προσθέτει νέο capacity στην αγορά, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο ιός προκειμένου τα κράτη να αντιμετωπίσουν έγκαιρα μία πανδημία που επιδεινώνεται.

Συνολικά οι πληρωμές θα είναι λίγο κάτω των 196 εκατομμυρίων δολαρίων με τα 132,5 εκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από το ομόλογο καταστροφών της Αναπτυξιακής Τράπεζας, IBRD CAR 111-112 και τα υπόλοιπα 46 εκατομμύρια από την ενεργοποίηση των swaps.

Με το που θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, Παγκόσμια Τράπεζα θα καταβάλλει τις πληρωμές σε κράτη μη πλούσια που έχουν πληγεί από την παγκόσμια έκρηξη του ιού. Οι εκταμιεύσεις μπορούν να γίνουν απευθείας από τις κυβερνήσεις και από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

Η χρηματοδότηση των αντασφαλιστικών στα swaps πανδημικού ρίσκο υπολογίζεται στα 105 εκατομμύρια μέσω των ILS Funds και 320 εκατομμύρια σε ομόλογα καταστροφών τα οποία πουλήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*