Τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας έναντι του κορωνοϊού

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Πρόκειται για νέα δέσμη μέτρων για να τονωθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:

  •  Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ. Μπορούν να την λάβουν 1,8 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81%. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.
  • Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου
  • Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενισχυθεί θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.
  • Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Οσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Οσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας
    Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
  • Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ.

Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ.€

  • Οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 δισ €
  • Τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. €.

Σύνολο 5 δισ. ευρώ.

Καταβολή των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες

Την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την πληρωμή τόκων των ενήμερων δανείων επιχειρήσεων για τρεις μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. O υπουργός ξεκαθάρισε πως της απόφασης αυτής θα επωφεληθούν μόνο όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτή, όπως, είπε, είναι αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα μέτρα στήριξης.

Σε αυτή την κρίση δεν θα μείνει κανείς πίσω, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η κρίση αυτή να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτή τη μάχη όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα διαθέσιμα εργαλεία η οικονομία θα πάρει και πάλι γρήγορα εμπρός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*