Χρήστος Κώνστας

Μπήκαμε βίαια στην εποχή των αναγκαστικών εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η εκστρατεία αποκατάστασης της ρευστότητας που ξεκίνησε μόνη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -μόλις διαπίστωσε την αδυναμία λήψης κοινών αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες- έχει ήδη αρχίσει να καρποφορεί. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, η αίσθηση μιας κάποιας ομαλότητας μέσα στην πρωτοφανή κρίση, ανακουφίζει προσωρινά τις αγορές.

Η ΕΚΤ αγοράζει χωρίς όριο κρατικά ομόλογα αλλά και ομόλογα εταιρειών που -εδώ είναι το κρίσιμο σημείο- έχουν ήδη αξιολογηθεί ως επενδύσιμες (investment grade).

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι οι μικρότερες ή οι λιγότερο ισχυρές και σχετικά μειωμένης πιστοληπτικής αξιοπιστίας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, θα βρεθούν εκτεθειμένες στις ορέξεις των επιθετικών funds.

Όχι μόνον αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και την αδυναμία χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους αλλά κυρίως παραμένουν ευάλωτες απέναντι στον κίνδυνο εξαγοράς των χρεών τους με άμεση συνέπεια την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Αντιθέτως, οι εταιρείες που σήμερα απολαμβάνουν υψηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας, θα μπορούν να εκδίδουν χρέος, θα βρίσκουν ευκολότερα αγοραστές των χρεογράφων τους και με αυτό το πλεονέκτημα θα εξαναγκάζουν τους πιο αδύναμους ανταγωνιστές τους σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις και εξαγορές της διοίκησης.

Ειδικά για την Ελλάδα, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες είναι πλέον ανέφικτος στόχος. Είναι προφανές ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν πολύ πιο αργή διαδικασία αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας ελληνικής οικονομίας. Μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει, θα έχουμε από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s στις 24 Απριλίου.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατ’ εξαίρεση συμμετέχει στο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκολύνει αλλά δεν αναβαθμίζει τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων της χώρας.

Όπως συνηθίζει να λέει ο Warren Buffet κάποια στιγμή πέφτει ξαφνικά η στάθμη του νερού και αποκαλύπτεται τι μαγιό φορά ο καθένας μας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*