Euler Hermes: 14% αυξάνονται οι αφερεγγυότητες το 2020

της Ελενας Ερμείδου

Το μεγαλύτερο πλήγμα στον κλάδο των ασφαλειών θα δεχτούν οι ασφαλιστές πιστώσεων και εγγυήσεων. Τα μέτρα απομόνωσης που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις οδηγούν στην πτώση των εμπορικών συναλλαγών των χρηματαγορών και στην αύξηση των αφερεγγυοτήτων.  

Στις αγορές κεφαλαίων η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Για τις εταιρείες ο ρυθμός αύξησης των αφερεγγυοτήτων θα αυξηθεί κατά 14% παγκοσμίως το 2020. Οι αγορές ακόμα δεν έχουν αποτιμήσει το κόστος των αρνητικών ειδήσεων και ότι αυτό επηρεάζει τα ¾ του παγκοσμίου ΑΕΠ, αναφέρει η Euler Hermes σε μελέτη της που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2020.

Η Euler Hermes αναμένει μία βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα η οποία θα οδηγήσει σε επιπρόσθετη πτώση τις αγορές κεφαλαίων κατά 10-20%. Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους.  Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, το 2020 θα είναι το τέταρτο κατά σειρά έτος αύξησης των πτωχεύσεων αν και οι πολιτικές κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τα κρούσματα ανεργίας, και τις αφερεγγυότητες.

Είναι πολύ αργά για μαθήματα διερωτάται η Euler Hermes; Και απαντά, η κρίση του COVID-19 αναμφισβήτητα θα αλλάξει τον τρόπο που επενδύουμε στην υγεία, το πως επενδύουμε στην παγκοσμιοποίησης, στην σιγουριά της Κίνας, τις επενδύσεις κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από την υγεία, που πρόκειται για μία μεγάλη κρίση, οι οικονομικές επιπτώσεις στο εμπόριο, στις αγορές κεφαλαίων και την κατανάλωση συσσωρεύονται:. Η κρίση COVID-19 δημιούργησε ένα σοκ τριών σταδίων για τον κόσμο:

Σύμφωνα με την Euler Hermes κάθε μήνας εγκλεισμού θα προκαλεί απώλειες σε ΕΕ, Κίνα, ΗΠΑ οδηγεί σε απώλειες εξαγωγών ύψους 317δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς τα μέτρα περιορισμού βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., το εμπόριο θα τεθεί σε καραντίνα το 2020.

Ακόμα και να επανέλθουν οι ρυθμοί, οι απώλειες θα απώλειες θα φτάσουν τα 722 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου η ύφεση στο εμπόριο θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το κλάδο του 2020 σε ετήσιο ποσοστό  -3,7% το 2020. Με βάση αυτά η Euler Hermes αναθεώρησε την τιμή του πετρελαίου με βάση την πτώση της ζήτησης για το 2020 σε 41 δολάρια ΗΠΑ, / bbl avg

Ο δείκτης μετοχών της MSCI World έχασε το 30% της αξίας του σε 90 ημέρες, πρόκειται για την πιο απότομη διόρθωση από την κρίση του 2008-9. Η μεταβλητότητα επέστρεψε στα επίπεδα ρεκόρ.  Το σοκ του περιορισμού κίνησης του κόσμου θα οδηγήσει στην πιο σοβαρή ύφεση του αιώνα.

Ο  COVID-19 δημιούργησε μία κρίση απομόνωσης. Τα μέτρα απομόνωσης που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις οδηγούν στην κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην πτώση των επενδύσεων, στην πτώση του ΑΕΠ και την ύφεση γεννώντας δεύτερες και τρίτες συνέπειες, τονίζει η Euler Hermes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*