Κατεβάζουν τον πήχυ του Solvency II οι Ιταλοί

Της Ελενας Ερμείδου

 Στο πλαίσιο αντιστάθμισης των ζημιών που έχει δεχτεί από τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου της πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των χρηματιστηρίων, των επιτοκίων και του ανοίγματος των spreads , η κυβέρνηση της Ιταλίας μείωσε τις απαιτήσεις του Solvency II.

Θετική βλέπει την κίνηση αυτή η Moody’s για τις ιταλικές ασφαλιστικές, παρατηρώντας ότι η ρύθμιση αυτή περιορίζει τον κίνδυνο για τις ασφαλιστικές των οποίων οι δείκτες Solvency II θα πέσουν κάτω από το 100% της βάσης, καθώς επίσης και το κίνδυνο για αυτές που έχουν πάρει θέσεις σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

H δυνατότητα της τροποποίησης αυτής πέρασε στην Ιταλική νομοθεσία τον Δεκέμβριου του 2019 με στόχο να έχει εφαρμογή σε περιόδους που υπάρχουν κλυδωνισμοί στις κεφαλαιαγορές.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε την διάταξη με άμεση ισχύ, το οποίο σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις Ιταλικές ασφαλιστικές θα είναι χαμηλότερες το πρώτο τρίμηνο 2020.

Το γεγονός αυτός θα συνεισφέρει στην σταθεροποιήσει των δεικτών αλλά δεν θα αντισταθμίσει τις αρνητικές κινήσεις των αγορών.

Συγκριτικά με τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές, τα χαρτοφυλάκια των Ιταλικών ασφαλιστικών είναι γεμάτα με Ιταλικά χαρτιά χρέους των οποίων η αξία έπεσε με την επέλαση του πανδημικού ιού.

Το χαμήλωμα του πήχυ θα περιορίσει την έκθεση των Ιταλικών ασφαλιστικών απέναντι στα  spreads των ομολόγων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*