Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Φρανκφούρτη Μάϊν

ΕΚΤ: Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισ. η Ελλάδα

της Ελενας Ερμείδου

«Τα έκτακτα περιστατικά απαιτούν άμεσες δράσες» δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία μία εβδομάδα πριν είπε πως ο ρόλος των τραπεζών δεν είναι να κλείσουν τα spreads των κρατικών χαρτιών χρέους.

Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 820 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ξεκίνησε η ΕΚΤ με στόχο να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας από τον ιό Convid – 19, καθώς ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη χτυπά νέα υψηλά. Στο νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνεται η Ελλάδα με δυνατότητα αγοράς περιουσιακών στοιχείων 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ελληνικών ομολόγων γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα θα ενισχύει την ρευστότητα στην οικονομία.

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δήλωσε ότι θα αγοράσει δημόσιους και ιδιωτικούς τίτλους χρέους για να αντιμετωπίσει τους “σοβαρούς κινδύνους” του κορωνοϊού. Το αποκαλούμενο πρόγραμμα Εκτακτης Ανάγκης Πανδημίας (PEPP) είναι προσωρινό και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.

Ο ιός ο οποίος είχε αφετηρία την Κίνα στα τέλη του 2019 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Τα δεδομένα επίσης μαρτυρούν ότι προσβλήθηκαν και απώλεσαν την ζωή τους πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και την Κίνα, αναφέρουν οι The New York Times.

Το πρόγραμμα πιστωτική χαλάρωσης στοχεύει στην αντιμετώπιση και αποκλιμάκωση των «σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η επιδημία αναφέρει η ΕΚΤ και παρατηρεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές των περιουσιακών κατηγοριών στο πλαίσιο του του PEPP μόλις κρίνει ότι η φάση κρίσης  έχει τελειώσει, αλλά σε καμία περίπτωση όχι πριν από το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ στην χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των επιτρεπτών ενεργειών και θα διερευνήσει όλες τις επιλογές και τα ενδεχόμενα στήριξης, προκειμένου να αμβλύνει το σοκ που υπέστη η οικονομία.

Η ΕΚΤ διευκρινίζει στην ανακοίνωση της πως δεν θα ανεχτεί κινδύνους να διαβρώσουν την νομισματική της πολιτική στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*