Αναλυτικά: Τα μέτρα του υπ. Εργασίας για εισφορές-εργαζομένους

Στο πλαίσιο της συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού.

Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική.

Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

Α. Μέτρα για τους εργαζομένους

  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
  3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
  4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Μέτρα για τους ανέργους

Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου

Μέτρα για ελεύθερους επεγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Μέτρα για επιχειρήσεις

1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

  1. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

  1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

  1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Πολιτεία, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Όλοι μαζί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*